Упркос тешкој години, добри резултати ЕПС-а

Депоније угља на свим термоелектранама су нам јако добре, а имамо и добру производњу у хидросектору, истиче министар енергетике и рударства Александар Антић. ЕПС је у 2017. у потпуности "стао на ноге", каже в. д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић.

Mинистар енергетике и рударства Александар Антић изразио је уверење да ће 2018, када је реч о производњи електричне енергије, бити боља од претходне, те да су намере да се за неколико процената увећа производња електричне енергије и тиме да допринос расту БДП-а, али и расту читаве економије.

Антић је, након обиласка Железничког транспорта огранак ТЕНТ-а и Рударског басена Колубара, рекао да је поносан на резултате које је ЕПС остварио у 2017, која је била изузетно тешка за то предузеће, узимајући у обзир све муке кроз које су прошли почетком године.

"Хидрологија у 2017. била је изузетно лоша, али смо с огромном енергијом и посвећеношћу посебно у термо-сектору то успели да надокнадимо и обезбедимо сву неопходну количину за српску привреду и грађане. У Колубари и на копу Дрмно у Костолцу је у 2017. произведено нешто више од 39 милиона тона угља, што је за четири одсто више него 2016. То је други најбољи резултат у историји ЕПС-а", истакао је министар.

Антић је указао да је то омогућило да укупан енергетски систем буде стабилан, учинило да можемо да констатујемо да смо ову годину успешно завршили.

Захвалио се, с тим у вези, представницима синдиката који су, како је рекао, у комплексним условима давали подршку да се остваре одлични резултати, те су у троуглу владе, менаџмента ЕПС-а и уз подршку синдиката реализовани сви циљеви.

"У 2018. улазимо са далеко бољим перформансама него прошле године. Депоније угља на свим термоелектранама су нам јако добре. Имамо 1,6 милиона тона угља на депонијама на свим електранама. На ТЕНТ-у око милион тона. На акумулацијама имамо око 550 гигават часова као резерву и спремност да реагујемо у свакој ситуацији. Имамо добру хидрологију и производња у хидросектору је јако добра у ђердапским и дринско-лимским електранама, као и свим осталим широм Србије", објаснио је он.

Према његовим речима, то омогућава да са пуно оптимизма ЕПС и Министарство гледају на планове за 2018. годину, планирају све ремонте у термосектору и на угљеним коповима и потпуно стабилузују све ресурсе у оквиру ЕПС.

Истакао је да се планирају озбиљне инвестиције, да се наставе оне које су у току.

С тим у вези је подсетио на коп Радљево, који је, како је рекао, веома значајан.

"Ова година доноси прве капиталне инвестиције за отварање тог копа. Само на куповину опреме планирамо да уложимо око 100 милиона евра. Тај коп треба да омогући укупну дурогочну стабилност производње угља у Колубари", рекао је Антић.

Паралелно с тим, како је додао, настављају се процеси који треба да омогуће да блокови наставе да раде. Највиши стандарди у области заштите животне средине су један од приоритета и владе и ЕПС-а, додаје министар.

"Одсумпоравање, денитрификација на свим блоковима, то је нешто што ћемо реализовати у наредних неколико година и тиме омогућити нови животни век за све кључне блокове", најавио је Антић.

Указао је да су планирани унапређење железничког транспорта у оквиру ТЕНТ-а, али и крупне капиталне ствари од значаја за целу Србију, указујући на потпуну рехабилитацију блокова А1 и А2 у ТЕНТ-у и изградњу нових постројења.

"Директор ЕПС-а и ја имамо план. То је пре свега изградња нове термоелектране Колубара Б и убрзано радимо на припреми комплетне документације која треба да докаже оправданост пројекта. Развијамо пројекте који су будућност Србије и ЕПС-а, а то је више пројеката из обновљивих енергија. Потписали смо све уговоре у вези са финансирањем првог ветропарка који ће ЕПС радити, а реч је о Костолцу и 66 мегават часова из енергије ветра", указао је он.

"ЕПС у 2017. у потпуности стао на ноге" 

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић истакао је да је ЕПС у 2017. у потпуности "стао на ноге" – производња у рудницима, хидросектору и електранама је у потпуности стабилизована и унапређена.

Према његовим речима, производња је данас обимнија него пре годину дана.

"Данас имамо потпуно пуне депоније угља. Сви реверзибилни капацитети у хидросектору су пуни", навео је он.

Истакао је да у Рударском басену Колубара имамо максимум откривеног угља.

"Имамо данас 10,5 милиона тона откривеног угља у Рударском басену Колубара, што никада није било од када он постоји", објаснио је Грчић.

Указао је да ће започете инвестиције бити настављене у Костолцу нови блок, одсумпоравање у ТЕНТ-у, хомогенизација у Колубари.

Грчић је указао да је за празнике потрошња електричне енергије био 102 милиона киловат сати, а комплетна потрошња је покривена производњом у Србији.

"Српска струја, без увоза, тако ћемо наставити", најавио је он.

Изразио је уверење да ће у 2018. ЕПС успети да све што треба унапреди, да кроз ремонте сачува бокове који су стари и који су се приближили веку трајања.

"Много је лакше и боље очувати капацитете. То не значи да нећемо да размишљамо и инвестирамо у нове капацитете, као што смо започели са изградњом новог блока у Костолцу", рекао је Грчић.

Подсетио је да је започета изградња луке у Костолцу, и да ће ускоро почети изградња лука у обреновачким електранама, а са циљем да производни капацитети буду што умреженији и тиме смањили трошкови.

ЕПС је 2017, како је навео, други пут заредом, позитивно завршио пословање.

"То је тренд који ћемо засигурно наставити. Направили смо велике уштеде, смањење губитака, успели да повећамо наплату за преко шест процената", објаснио је он.

"Спремни за најхладније месеце" 

Извршни директор производње енергије у ЕПС-у Саво Безмаревић изразио је уверење да ће и ова зимска сезона протећи без икаквих проблема.

Новинарима је рекао да није било никаквих проблема у производњи у празничним данима у свим сегментима, тако није било проблема у производњи угља, електричне енергије и дистрибутивном сегменту.

"Нас у наредном периоду очекују најхладнији месеци јануар и фебруар. Потпуно смо спремни за њих. Имамо довољно воде у акумулацијама, довољне количине угља на депонијама", истакао је Безмаервић.

Директор Железничког транспорта огранак ТЕНТ Никола Томић пренео је да су ресорни министар и генерални директор ЕПС-а најавили озбиљнија улагања у циљу унапређења система железничког транспорта.

Тим улагањима, како је нагласио, била би повећана пропусна моћ пруге и на тај начин омогућено да се из Рударског басена Колубара испоруче веће количине угља и обезбеди поузданије снабдевање ТЕНТ-а.

Председник синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић захвалио се председнику Александру Вучићу и влади на помоћи у савладавању последица поплава и испуњењу производних планова.

Рекао је да су у току преговори за нови колективни уговор, за који се нада да ће до половине јануара бити договорен.

Позвао је председника Фискалног савета Павла Петровића да посети копове, електране и дистрибуције ЕПС-а, како би се уверио у каквим тешким условима раде запослени који обезбеђују енергетску сигурност Србије и престао да их критикује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво