Папирне фактуре одлазе у историју

Влада Србије учинила је још један корак у правцу ефикаснијег, рационалнијег и јефтинијег пословања: рачуноводствене исправе, укључујући фактуре, не морају да се штампају нити да садрже печат и потпис.

Министар финансија Душан Вујовић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписали су Објашњење у вези са издавањем и књижењем рачуна (фактура) у папирном и електронском облику без употребе печата и потписа, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Објашњењем које ће бити достављено надлежним органима и институцијама дефинисано је да правна лица и предузетници могу издавати фактуре у папирном или електронском облику.

Кључно објашњење односи се на то да није обавезно штампање фактуре која је изворно настала у електронском облику, нити да се на евентуално одштампан документ ставља отисак печата како би се сматрао валидним.

Електронска фактура је валидна у електронском облику, без потписа и печата, не мора да се штампа и не мора да се шаље поштом.

Фактура која је изворно настала у папирном облику не мора да садржи печат и потпис одговорног лица. Фактура која је настала у електронском облику или дигитализацијом такође не мора бити потписана електронским потписом.

"Применом овог прописа, елиминишу се велики непотребни трошкови и олакшава пословање", истакла је председница Владе Србије Ана Брнабић. "Уштеда новца, папира и времена, значи брже, ефикасније и рационалније пословање, у складу са савременим стандардима", нагласила је Брнабићева, наводи се у саопштењу.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. дец 2017, 06:31) - Dembelija [нерегистровани]

Otpremnica

Ova priča se odnosi na fakturu, ali dokument Otpremnica ostaje u štampanom obliku, sa podacima, pečatima, potpisima,... kao i do sada, i prati robu.
Da li je to ok?

(среда, 13. дец 2017, 19:26) - DDanonymous [нерегистровани]

Bravo,Srbija ide napred

A sto se tice problema na kompjuterima i "crkavanja" servera nema problema,uknjizeni elektronski materijal se svaki dan deponuje na diskete koje zauvijek cuvaju unesene podatke.

(среда, 13. дец 2017, 18:48) - anonymous [нерегистровани]

Da Da

Crkne jedan server, nece valjda istovremeno i drugi (gde ce biti osigurano ).

(среда, 13. дец 2017, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

@Da-da,dobro jutro.

Ajd probudi se sreski pisaru ,21 vek je.

(среда, 13. дец 2017, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

Da

i onda crkne server,ili kompjuter i kako da covek dokaze da je sve to uradio?dok je sveta,bice pisane reci,a dotle ce papir da vlada.Elektronika je lepo pomagalo,ali nije pouzdana.

(среда, 13. дец 2017, 16:00) - Иван [нерегистровани]

Није довљно рећи, треба и спровести

Сада треба и да се ураде модули за књижење, како књиговође не би поново штампале рачуне. А са друге странр треба стандардизовати електронске фактуре тако да после верификације буду аутоматски учитане у пословне програме.

(среда, 13. дец 2017, 15:53) - Саша [нерегистровани]

Напокон !!

...логичан и добар потез владе који признаје да живимо у 21.веку и да треба смањити администрацију ако се жели бити ефикасан у пословању ..