Од данас пријаве за иновационе ваучере ЕБРД-а

Европска банка за обнову и развој је покренула Програм зелених иновационих ваучера у Србији и од данас могу да се пријаве заинтересована мала и средња предузећа. ЕБРД припрема и нову инвестициону стратегију за Србију, у чијем ће фокусу бити "зелена привреда", изјавио је директор ЕБРД-а у Србији Данијел Берг.

Мала и средња предузећа која испуњавају услове могу да се пријаве за добијање ваучера вредних до 20.000 евра без ПДВ-а и то за покривање 90 одсто трошкова услуга истраживања и развоја.

На скупу "Шема зелених иновационих ваучера у Србији" у Привредној комори Србије, директор канцеларије ЕБРД-а у нашој земљи Данијел Берг рекао је да та банка жели да помогне увођење иновација у мала и средња предузећа у Србији, као и да ће се тај пројекат фокусирати на енергетску ефикасност.

Од предузећа се очекује да финансирају најмање десет одсто укупних трошкова.

Минимална вредност услуга истраживања и развоја који могу учествовати у програму је 4.000 евра (без ПДВ-а).

Шема зелених иновационих ваучера има за циљ да побољша процес увођења иновација у мала и средња предузећа у области ресурсне ефикасности и на тај начин подржи дугорочну конкурентност српске привреде и смањи њен утицај на климатске промене.

Предузећима ће кроз шему бити омогућено да ваучерима покрију већи део трошкова услуга истраживања и развоја које ће им помоћи да развију иновативне производе, услуге или процесе у циљу смањења потрошње ресурса, као на пример енергије, воде и сировина.

Једно предузеће може да се пријави за само један ваучер, а пријавни формулар на имејл адресу – inovacionivauceri@ebrd.rs.

У оквиру истог истраживачко-развојног пројекта предузеће може да сарађује са највише три истраживачко-развојне организације.

"Педесет одсто наших финансија пласираних у Србији ове године отишло је на зелене пројекте. Надамо се да ћемо кроз шему зелених ваучера помоћи и малим фирмама да буду конкурентније и убрзају привредни раст", истакао је директор ЕБРД-а.

Берг је рекао да ЕБРД жели да промовише развој иновација и да би тај пилот-пројекат могао да се рашири и у земље региона.

"Доказано је да мала и велика предузећа, јавна и приватна, изналазе разне начине за иновације, а све у циљу повећања раста. Надамо се да ћемо пружити помоћ и малим фирмама, али и универзитетима и другим институцијама које би могле да имају користи од ове шеме", нагласио је Берг.

Берг је рекао да ће ЕБРД имати програм за финансирање зелене енергије и привреде који ће следеће године бити реализован у сарадњи са ЕУ.

"Ефикасно коришћење ресурса, било да се тиче воде, енергије било којих других сировина. Значи њихово ефикасније коришћење управо доноси кретању једне привреде према зеленој", наводи Драгољуб Гајић, руководилац "Шеме зелених иновационих ваучера". 

Саветник министра за иновације и технолошки развој Бојан Лалић рекао је да је визија кабинета Ненада Поповића успостављање иновативног еко-система у Србији.

"Сматрамо да је задатак свих министарстава да прате линију иновативног развоја и да на њима заснују привреду која мора да буде конкурентна у сваком смислу, а ми смо спремни да узмемо улогу координатора тих активности", рекао је Лалић.

Нагласио је да је кабинет министра без портфеља Поповића успео за само четири месеца рада да усмери активности према ефективној подршци иновативном развоју.

"Не умањујемо значај активности других министарстава", додао је Лалић.

Он је казао да је Предлогом буџета за наредну годину предвиђено више средстава за Фонд за иновациону делатност.

Како је рекао, циљ владе је да избегне стихијску и популистичку промоцију иновацијама, као и да се пружи одговарајућа помоћ компанијама, како би имали све више иновативних производа.

Лалић је додао да су дигиталне иновације веома важне и за развој предузетништва у нашој земљи.

Услови за МСП која желе да се пријаве за добијање ваучера су: да су производна и заинтересована за развој нових технологија у циљу ефикаснијег коришћења ресурса, да су у приватном и домаћем власништву, затим да послују више од две године, да су финансијски стабилна и немају активне судске спорове, као и да нису повезана са пружаоцем услуга.

Могу се финансирати услуге које обухватају проверу концепта, развој, израду прототипа, тестирање, сертификацију новог производа, услуге или процеса, затим иновативно унапређење постојећег производа, услуге или процеса, као и обуку или саветовање у области управљања иновацијама и заштите интелектуалне својине.

Овај донаторски програм за Србију подржава Влада Аустрије. Домаћи предузетници кажу да имају пројекте за зелене вазучере а највеће интересовње је за унапређње енргетске ефикасности и прешићавање отпадних вода.

"Такође и технолошки део који оптимизује саме процесе производње а до сада није било ни преко једне друге институције начина финасирања такве врсте пројеката нарочито и сертификовање заштите самих нових производа нових", напомиње Гордана Васиљевић из фирме "БЕТЕ" у Крушевцу.

"Овде се више ишло на оне технологије које ће омогућити ефикасније коришћење домаћих ресурса, мање загађење животне средине, оно чему ми тежимо на нашем путу ка европској заједници", указао је доцент на Машинском факултету у Београду Владимир Јовановић.

И Из Владе обећавају да ће у Фонду за иновациону делатност определити више средстава за овакве пројктеке јер су важни за развој предузетништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво