Чеси преузели крушевачки ИМК "14. октобар"

Симболичном предајом кључева, данас је крушевачку Индустрију машина и компоненти "14. октобар" преузела чешка корпорација "Чехословак групе".

Преузимању "14. октобра" присуствовала је премијерка Ана Брнабић која је рекла да је због великог рада који је уложен у довођење "Чехословак групе" у ИМК "14. октобар", Влада Србије одлучила да резултате рада у првих 100 дана представи у Крушевцу.

"Свакога дана сам поносна што сам председница Владе овако лепе државе, а посебно сам поносна оваквим данима када показујемо да можемо да постигнемо оно што други нису могли", рекла је премијерка.

Наводећи да је снага Србије што Влада и председник Србије раде партнерски, Брнабићева је рекла да је председник Александар Вучић, док је био на челу владе, учествовао са својим тимом у довођењу "Чехословак групе" у Србију.

Председник МСМ групе, која је део "Чехословак групе", Маријан Гога, оценио је да Чешка, Словачка и Србија нису земље које ће живети од банкарства и туризма већ од индустрије.

"Компаније 'Татра' и 'Авиа' су биле у критичном стању када смо их преузели. 'Татра' је ове године произвела више од 1.300 возила а 'Авиа' је ове јесени обновила производњу", рекао је Гога и додао да су представници "Чехословак групе" обећали председнику Србије да ће обновити производњу и у ИМК "14. октобар" са жељом да та компанија постане генератор прихода.

"Чехословак група" је власник више од 40 компанија, међу којима су и "Татра камиони", "Татра војна возила" и "Авиа".

ИМК "14. октобар" је био у стечају од јануара 2016. године и продат је тек у петом покушају, а први који је спроведен методом непосредне погодбе уз подношење писаних понуда.

Процењена вредност имовине оглашене на продају била је око 4,8 милијарде динара.

Нови власник фабрике је најавио да ће до краја 2017. поред садашњих 130 радника запослити још 150 и да ће производњу покренути одмах по добијању дозволе за рад.

То предузеће је некада запошљавало 8.000 радника, а производило је тешку механизацију, багере и тракторе-гусеничаре, као и делове за тенкове.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво