Чеси преузели крушевачки ИМК "14. октобар"

Симболичном предајом кључева, данас је крушевачку Индустрију машина и компоненти "14. октобар" преузела чешка корпорација "Чехословак групе".

Преузимању "14. октобра" присуствовала је премијерка Ана Брнабић која је рекла да је због великог рада који је уложен у довођење "Чехословак групе" у ИМК "14. октобар", Влада Србије одлучила да резултате рада у првих 100 дана представи у Крушевцу.

"Свакога дана сам поносна што сам председница Владе овако лепе државе, а посебно сам поносна оваквим данима када показујемо да можемо да постигнемо оно што други нису могли", рекла је премијерка.

Наводећи да је снага Србије што Влада и председник Србије раде партнерски, Брнабићева је рекла да је председник Александар Вучић, док је био на челу владе, учествовао са својим тимом у довођењу "Чехословак групе" у Србију.

Председник МСМ групе, која је део "Чехословак групе", Маријан Гога, оценио је да Чешка, Словачка и Србија нису земље које ће живети од банкарства и туризма већ од индустрије.

"Компаније 'Татра' и 'Авиа' су биле у критичном стању када смо их преузели. 'Татра' је ове године произвела више од 1.300 возила а 'Авиа' је ове јесени обновила производњу", рекао је Гога и додао да су представници "Чехословак групе" обећали председнику Србије да ће обновити производњу и у ИМК "14. октобар" са жељом да та компанија постане генератор прихода.

"Чехословак група" је власник више од 40 компанија, међу којима су и "Татра камиони", "Татра војна возила" и "Авиа".

ИМК "14. октобар" је био у стечају од јануара 2016. године и продат је тек у петом покушају, а први који је спроведен методом непосредне погодбе уз подношење писаних понуда.

Процењена вредност имовине оглашене на продају била је око 4,8 милијарде динара.

Нови власник фабрике је најавио да ће до краја 2017. поред садашњих 130 радника запослити још 150 и да ће производњу покренути одмах по добијању дозволе за рад.

То предузеће је некада запошљавало 8.000 радника, а производило је тешку механизацију, багере и тракторе-гусеничаре, као и делове за тенкове.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 15. окт 2017, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Šta je sa zaostalim platama?

Radnici 14.oktobra nisu primili 24 plate i ništa. Ni reči o tome na ovom skupu, a bili su državno preduzeće. Preduzeće je prodato za 10% od procenjene vrednosti. Veliki uspeh, nema šta.

(недеља, 15. окт 2017, 04:53) - anonymous [нерегистровани]

Kad bi se

u Srbiji moglo naći stručan i odgovoran menadžment ,tada bi vrijedilo da država kupi novu tehnologiju,koja bi uz red i rad mogla vratiti u život mnoge zstvorene fabrika.

(субота, 14. окт 2017, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Fabrika

Malo jaci market zaposljava vise radnika nego nekadasnji gigant 14 oktobar. Da se samo malo ulagalo u mehanizaciju sada bi izvozili bagere i druge masine..nadam se da ce biti nesto bolje od ove privatizacije.videcemo

(субота, 14. окт 2017, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Lepa Vest

Prvo, veoma je dobro sto je tu fabriku kupila (nije preuzela za dzabe) neka firma koja ce to sa dodatnim kapitalom da razvije i zaposli jos dosta radnika. Drugo, kao sto se sa nalozene slike vidi, ta fabrika je veoma zastarela i sa tehnologijom i sa uslovima za rad. To vam je kao da ste prodali zardjali auto iz osamdesetih umesto da je zavrsio na auto otpadu. Mislim da je to veliki uspeh a novi investitori nebi dosli da u njoj nema perspektive a to je veoma dobra vest za ljude masinske struke iz tog kraja.

(субота, 14. окт 2017, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Dobro

Pa dobro, zar niste hteli demokratiju? Sat nezelite biti kao zlatni zapad? Dobili ste sto ste hteli... sve se rasprodaje. Onda samo uvozimo... tako radi Amerika. Sve su strane firme...ako je "domaca" onda su im fabrike u Kini ili Mexiku.

(субота, 14. окт 2017, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

sta

te briga ,nije tvoje.

(субота, 14. окт 2017, 13:59) - anonymous [нерегистровани]

fino

Valjda ce nesto ostati i srpsko il ce sve da se rasproda posto zasto strancima