Израелска компанија гради ветропарк у Ковачици

Један од највећих ветропаркова у Србији, са 38 турбина, инсталираног производног капацитета 104,5 мегавати, биће изграђен у Ковачици. Цео пројекат ће коштати 189 милиона евра. Власник пројекта је "Enlight Renewable Energies", израелска компанија која се бави изградњом постројења за обновљиву енергију.

Ветропарк у Ковачици ће смањити годишњу емисију угљен-диоксида у Србији за око 247.000 тона и допринети амбициозном циљу Србије да подигне удео потрошње енергије из обновљивих извора на 27 процената у 2020. години, наведено је у саопштењу Ерсте банке која учествује у финансирању пројекта.

Генерални директор "Enlight Renewable Energies" Гилад Јавец рекао је да ће Ветропарк у Ковачици обезбедити еколошку одрживост производњом чисте електричне енергије без емисија за више од 65.000 домаћинстава у Србији, отворити нова радна места и допринети расту економије Србије.

Славко Царић, председник Извршног одбора Ерсте Банке Србија, изјавио је да ће Ковачица бити један од највећих ветропаркова у Србији и други ветропарк који та банка финансира у земљи. 

Снабдевање електричном енергијом у Србији углавном потиче из великих старих хидроелектрана и термоелектрана на лигнит и Влада је дефинисала јасне циљеве у области енергетике са намером да изађе у сусрет све већој потражњи за електричном енергијом на одржив, поуздан и економичан начин, истакнуто је у саопштењу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 26. сеп 2017, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Dokle ?

Dokle da platimo sve i da uvozimo? Zar malo imamo inzenjera elektrotehnike i elektrike. Samo treba obnoviti i zaposliti strucnjake.U onom komunizmu se moglo i izgraditi i novo napraviti. Kakve takve TV, masine za pranje i dosta drugih uredjaja smo imali nase.A sada ? Cinimi se da se samo misli za preko granice. Jeste tamo se zaradi ali nije bas med i mleko.Ckalja je rekao " za pare se oznojiti treba".

(понедељак, 25. сеп 2017, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

Срамота!!!

А ми ништа не можемо и не умемо да урадимо? Сви могу, свима се даје, а ми неспособни? Где су наша министарства, институти, инжењери, фабрике, шта направисте од ове земље?