Бела Црква, да ли ће произвођачи јабука имати зараду?

Са засадима на чак 500 хектара, Бела Црква спада у највеће произвођаче јабука у јужнобанатском региону и међу три су највећа извозника тог воћа у Србији. Годишње се, у просеку, извезе око 10.000 тона јабука, и то на руско тржиште. Ове године то неће бити случај, јер је род мањи и до 50 одсто. Воћари са нестрпљењем ишчекују ценовник, јер уколико цена буде на прошлогодишњем нивоу, неће зарадити ништа.

Воћари белоцркванског краја кажу да ова производна година није била добра ни за једног пољопривредног произвођача, па ни за њих. Иако је јабука имала потенцијал рода на нивоу прошлогодишњег, пролећни мразеви, снег у априлу па онда два летња месеца без капи кише узели су данак.

"Ситуација је јако лоша. Мраз је учинио своје, значи рода има јако мало, квалитета исто тако", каже воћар Милисав Анђелковић.

За утеху је чињеница да оваква ситуација са јабуком није погодила само српске произвођаче.

Наиме, на састанку Европске комисије за процену рода 2017. године утврђено је да јабуке у читавој Европи, у односу на прошлу годину, има мање за 23 одсто.

То би требало да гарантује већу цену на тржишту, иако је, за сада, то све на нивоу калкулација.

Директор ПИК "Јужни Банат" Горан Забркић напомиње да и велики произвођачи јабуке као што је Пољска, који диктирају цену јабуке на европском тржишту, имају мањи род.

"Имају близу 30 посто мањи род, Италија има мањи род, као и Француска, Немачка, Белгија", наводи Забркић.

Прошле године стартна цена за ајдаред, која је и најјефтинија сорта, износила је 22-23 динара крајем септембра, када је почињала берба, а достизала је и 40 динара у децембру.

Ове године стартна цена за ајдаред требало би да буде бар 40 динара, како би воћари могли да остваре какву-такву зараду имајући у виду и до 50 одсто мањи род.

Белоцрквани кажу да ће берба почети сигурно две недеље раније него претходних година, негде око 1. септембра.

Планирају да сву јабуку прве и друге класе извезу на руско тржиште, јабуке са мањим оштећењима и такозвана "падавица" завршиће на домаћим пијацама или у индустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво