Свечано обележено измештање корита реке Колубаре

Измештањем корита реке Колубаре створен је један од предуслова за отварање Великог поља "Г" где се налази 36,4 милиона тона угља, а министар рударства и енергетике Александар Антић и в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић поручили су да је ово изузетно значајан дан за стабилност енергетског система у Србији.

Део реке који ће данас добити нови ток дуг је 2,6 километара, а измештање реке представља другу фазу пројекта, чија је прва фаза урађена пре десет година.

Укупна вредност инвестиције је скоро 14 милиона евра, када се саберу средства која је РБ "Колубара" уложила и средства која су уложена ангажујући извођаче да ураде овај велики пројекат.

Током свечаног обележавање измештања корита Колубаре, министар Антић истакао је да су "Колубара", производња угља у "Електропривреди Србије", укључујући и коп Дрмно, стратешки важни за наш енергетски систем, узимајући у обзир да ми готово 70 одсто електричне енергије производимо из угља. 

"Да бисмо то обезбедили, морамо годишње да откопамо и произведемо готово 37 до 38 милиона тона угља, од чега у ''Колубари'' 28 до 29 милиона, а ове године можда и целих 30 милиона тона", рекао је Антић.

Да би се то обезбедило, навео је, копови морају константно да се крећу, да раде.

"Реч је о једном изузетном технолошком процесу, који људи у 'Колубари' раде, како би обезбедили да се тај процес сваке године одиграва континуирано и да сваке године имамо потребну производњу угља, која је неопходна за стабилност енергетског система", истакао је Антић.

Како је рекао, да би се то дешавало, морамо да измештамо читава насеља, постојећу инфраструктуру, а понекад и токове река и значајне магистралне правце, као што је Ибарска магистрала.

Антић је честитао људима из "Колубаре" који су носили овај пројекат и свим извођачима радова, на челу са "Енергопројектом", који су извели тај, како је рекао, изузетно сложен технолошки процес који је капитално важан.

Додао је да је посебно срећан што су на томе радиле домаће фирме, чиме су показале да наше компаније имају снаге да раде најсложеније и најкомплексније послове.

Антић је подсетио да смо због поплава морали да релативно убрзано екпслоатишемо коп Велики црљени, који је био коп са најбољим квалитетом угља и који је давао додатну енергетску вредност.

"Нама је ово поље 'Г' изузетно важно, јер треба да утиче на квалитет угља који треба да се испоручи термоелектранама и он је саставни део једног ширег процеса, процеса хомогенизације, кроз који морамо врло брзо да прођемо и да из њега изађемо са једним стандардизованим и квалитетним угљем који ћемо испоручивати у термоелектране", рекао је Антић.

Грчић: Рударски басен Колубара је срце ЕПС-а

В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић такође је истакао да је ово један од најзначајнијих дана за опстанак рударског басена Колубара, а самим тим и један од најзначајнијих дана за одржавање енергетске стабилности ЕПС-а и снабдевања потрошача електричном енергијом.

"Јасно је да је рударски басен Колубара срце ЕПС-а и да без њега нема енергетске стабилности у Србији. Пројекат чију реализацију данас свечано обележавамо, пуштањем реке Колубаре у ново корито је пројекат који траје око три године, а само извођење радова траје нешто више од две године", објаснио је Грчић.

Како је рекао, укупна вредност инвестиције је скоро 14 милиона евра, када се саберу она средства која је Колубара уложила и средства која смо уложили ангажујући извођаче да ураде овај велики пројекат.

Измештање реке Колубаре је друга фаза, подсетио је Грчић додајући да је прва фаза урађена пре десет година.

"Ово је последњи највећи речни пројекат у смислу измештања дела реке у овом периоду. Чека нас измештање дела реке Пештан, што је мањи пројекат, и измештање дела Ибарске магистрале", рекао је Грчић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара