Сапуни и козметика из Лознице до Швајцарске

Олгица Самоиловић, тридесетрогодишња предузетница из Лознице, за производњу сапуна и природне козметике заинтересовала се након што је остала без посла. Без икаквих субвенција, развила је производњу, запослила 15-оро људи и пре два дана испоручила први контингент на европско тржиште.

Седам година рада било је потребно да се хоби претвори у бизнис. Од ручно направљеног сапуна, Олгица је дошла до читаве палете козметичких производа намењених страном тржишту.

Усаглашавање прописа, анализе, редизајн амбалаже и превођење декларација на немачки језик, неки су од захтева који су морали бити испуњени пре него што су производи спаковини у кутије, и послати пут Швајцарске.

"Ми смо били у преговорима с њима да се уради неколико артикала за њихово тржиште, то је у ствари један врло комплексан процес припремања и целокупне производње за швајцарско тржиште и онда су они на наше изненађење одлучили да увезу цео наш асортиман", рекла је Олгица Самоиловић, власница "Хедера Вита".

Губитак посла, каже Олгица, био је разлог да размишља о предузетништву. Прве године пословала је само са губицама, а онда су ствари кренуле набоље. Од једног радника дошла је до њих 15 у производњи, а индиректно упошљава још 20-ак.

"Ја сам овде од самог почетка фирме, радила сам пре у другим фирмама, односи нису били такви као што су овде - коректни, ми смо овде као једна мала породица", каже радница Биљана Бошњак. 

Радница Милена Средојевић, која ради већ четири године, каже да је плата је увек на време, и да се доприноси плаћају увек редовно, па је због свега задовољна.

Несигурно тржиште, Олгица сматра, разлог је због којег млади људи одустају од покретања бизниса. Парадокс је, додаје, да је лакше пословати на страном него на домаћем тржишту, јер су у Европи правила унапред позната, док код нас још увек постоји неусаглашеност прописа.

"Нама неки послови измичу што је врло лоше да кажем и за нас и уопште за целокупну привреду где се одбијају послови због неких техничких ствари које ви, у ствари, лако можете да испоштујете", рекла је Олгица Самоиловић.

Иако се некад чини да је бити предузетник у Србији - Сизифов посао, Олгица поручује младима да не одустају, и додаје да вредни и упорни решење увек нађу. У њеном плану, упркос финансијским ризицима, јесте да ове године закупи већи простор, модернизује опрему и запосли још 10 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи