Нови погон немачке компаније у Инђији, посао за 600 људи

У присуству премијера Александра Вучића, у Инђији је отворен нови погон компаније "ИГБ Аутомотив", која производи грејаче за аутомобиле. Посао ће добити око 600 радника.

Мир и стабилност су најважнији, поручио је премијер Александар Вучић, обраћајући се радницима у фабрици "ИГБ Аутомотив". Позвао их је да због тога још више раде, а немачке инвеститоре да још више улажу у Србију.

Вучић је приликом отварања новог погона компаније "ИГБ Аутомотив" у Инђији рекао да је и на Светском економском форуму у Давосу видео да се многе ствари мењају, неке набоље, неке на лошије, да нико не зна шта ће се дешавати у 2017. години, да је регион осетљив, а мир зато најважнији.

"Уколико само за тренутак скренете поглед са управљача, воз може да исклизне са шина", упозорио је премијер и подвукао да је стабилност нешто на чему сви треба да раде.

Он је немачким инвеститорима поручио да нигде неће моћи да нађу услове за пословање као у Србији, обучену радну снагу и гаранцију пуне безбедности и сигурности инвестиција.

Како је додао, у Србији ће добити бар за пет одсто бољу понуду него у другим земљама.

"Срећан сам што сам овде, ово је 59. фабрика или овако велики погон који отварам у Србији", рекао је Вучић и поручио да је влада ту да помогне радницима и грађанима.

Нови погон немачке фабрике ће бити завршен за осам месеци, у међувремену је запослено 600 радника, иако је уговором договорено 510 радника. Нагласио је да је влада за то издвојила 1.400.000 евра.

Плаћена је прва транша од 560.000 евра и не касни се у исплаћивању, додао је Вучић.

"То је важно за привлачење инвеститора, да људи увек могу да рачунају на пуну сигурност при склапању уговора", навео је Вучић и додао да је Србија поносна што је важан инвеститор, за чијим производом је све већа потражња.

Вучић је рекао да је уверен у то да ће та фабрика до краја године запослити и 1.500 радника, између осталог и инжењере, те да ће повећати плате и бонусе.

Премијер је рекао да живимо у региону у којем је лако говорити, а много теже учинити нешто, где су речи јефтине, а рад скуп, где се лако критикује, а одговорност је тешко пронаћи.

"Оно што смо обећали у априлу, данас испуњавамо", рекао је Вучић и додао да 600 запослених радника данас јасно прави разлику између лажног и стварног, јер су победили незапосленост и имају сигуран посао и будућност.

Навео је да зна да се не живи лако, да радницима није лако, али да само радом може да се напредује, јер ништа неће пасти с неба.

Говорећи о политичким темама, премијер Србије и лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да се над Србијом надвила велика опасност, јер они који су је годинама разарали желе да се врате на власт и поручио да их се не плаши и да ће их поново победити.

Вредност погона четири и по милиона евра

Вредност новог погона је четири и по милиона евра, а врпцу су пресекли премијер Вучић и амбасадор Немачке Аксел Дитман.

"У прошлости смо показали да сви можемо да профитирамо од позитивног пословног развоја Бауерхн концерна. Дакле, запослени, Општина Инђија и Република Србија", каже сувласник ИГБ д. о. о. Карстен Хилмер.

Немачки амбасадор Аксел Дитман каже да је ова компанија уложила укупно 16 милиона евра.

"Имају преко 2.000 запослених, што је снажан знак колико ова фирма и немачке компаније имају поверење у инвестициону дестинацију Србију", каже Дитман.

Компанија "ИГБ Аутомотив", која производи грејаче за аутомобиле, почела је 27. априла 2016. изградњу новог погона од 7.800 квадрата у Североисточној радној зони у Инђији.

Нови погон се налази поред постојеће фабрике "ИГБ Аутомотив", а њиме се уводе нови производи и примењује нова технологија.

Компанија у Инђији послује од 2007. и запошљава око 2.200 радника, а из компаније најављују да ће запошљавати још радника у Србији.

"ИГБ Аутомотив" је на листи компанија с највећим бројем запослених, а више од 90 одсто запослених чине жене.

Реч је о једној од најзначајнијих гринфилд инвестиција у Србији.

Њен оснивач је немачка компанија "И. Г. Бауерхин" д. о. о. (I. G. Bauerhin GmbH), која се бави производњом грејача за седишта и волане, сензора за окупираност седишта аутомобила, каблова за грејаче седишта и електричних контролних јединица.

"ИГБ Аутомотив" годишње производи око 20 милиона производа.

Групација држи 30 одсто светског тржишта у производњи грејача за седишта и 44 одсто европског тржишта.

Групација има производњу у Немачкој, Чешкој, Канади, Мексику, а фабрика у Србији је највећа и запошљава највише радника.

Свечаном отварању новог погона немачке компаније присуствовали су и председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Немачке Аксел Дитман, главни менаџер компаније Далибор Берић, сувласник Групације ИГБ Карстен Хилмер и менаџер производње групације "Бауерхин" за Европу Фолкер Прешер и председник Општине Инђија Владимир Гак.

Ускоро посебна агенција за давање подстицаја инвеститорима

Премијер Владе Војводине Игор Мировић најавио је да ће за нешто више од месец данас у Новом Саду бити основана посебна агенција која ће давати додатне финансијске подстицаје за улагања у Војводини.

Мировић је након отварања новог производног погона у Инђији, компаније ИГБ "Аутомотив комп", која производи грејаче за аутомобилска седишта, рекао да тренутно више од 20 инвеститора припрема нове инвестиције у Војводини.

Мировић је рекао да ће нова агенција давати додатне финансијске подстицаје у складу са Законом о улагањима и да на тај начин Војводина жели да се такмичи у привлачењу инвестиција са осталим деловима Србије.

"Припремамо нове индустријске зоне у Тителу, Шиду и Сомбору", рекао је Мировић и додао да је отварање новог производног погона у Инђији, са много запослених, заједнички резултат активности републичке и покрајинске владе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 24. јан 2017, 17:01) - Stari Srpski Vuk [нерегистровани]

Sramota i tuga

Dajte bre ulazite nesto na jugu Srbije.

(уторак, 24. јан 2017, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Srbija -Nemacka

Srbija treba sa Nemackom da napravi i medjudrzavni projekat oko EPSA ,7 milijardi mozemo da inkasiramo za 50% preduzeca i da konacno pocnemo da gradimo nove elektrane.Niko takodje nema bolji sistem elektrana na nuklearni pogon i reciklaze otpada od Nemaca a u isto vreme sticemo onda saveznika ne na reci vec na delu.Mi nemamo para za modernizacije i nove pogone ali oni imaju.Od tih 7 milijardi mozemo zaposliti celu Srbiju gde ce onda i plate poceti da rastu i da zavrsimo vise sa nasim ekonomskim i socijalnim kosmarom.