Oтворeна фабрикa текстила "Астер" у Нишу

Премијер Александар Вучић свечано je у Нишу отворио фабрику "Астер текстил", једну од водећих турских текстилних компанија и поручио да је Србија поносна на турске инвеститоре и да од њих очекује да ће проширити производњу.

У изградњу фабрике у Нишу која је опремљена најсвременијим машинама, "Астер текстил" је уложио девет милиона евра, а фабрика која је почела са радом пре неколико месеци, запошљава 300 радника.

Премијер је директору фабрике "Астер текстил" Исмаилу Кочали рекао да не може да сакрије своје изненађење оним што је урађено.

"Одушевљен сам како ово изгледа данас, а како је изгледало пре шест месеци. Треба да смо поносни на ове инвеститоре и чекамо да прошире производњу. Ово је невероватно. Алал вера", поручио је Вучић који је обишао просторије фабрике и изразио очекивање да ће у наредне две године бити запослено 2.000 младих Нишлија.

Вучић је разговарао и са радницима које је питао да ли им је тешко да раде, а они му рекли да није. Он им је пожелео срећан рад и узевши у руке мајицу која се ту производи рекао да изгледа лепо то што раде.

Вучић је захвалио и амбасадору Турске у Београду Мехмеду Кемалу Бозају и свим, како је рекао, турским пријатељима који инвестирају и на тај начин запошљавају људе у Србији.

Подсетио је да су му се многи смејали када је говорио о стратегији привлачења турских инвеститора, те наводили да су то бесмислице.

"Овде је пре шест месеци било као да је бомба пала, а данас је ово велелепна хала са величанственим пословним простором. Тај начин функционисања породичних фирми треба и нама да буде идеја водиља, да покушамо у будућности тако да се понашамо", навео је Вучић.

Подсетио је да је јуче потписан уговор за "Леони", којим је предвиђено запошљавање нових 2.200 радника, те додао да ће и у "Астер текстилу" за мање од две године радити 2.000 људи.

Полако, додао је, спуштамо стопу незапослености у највећем граду у централној Србији јужно од Београда. "Да ли ће да тече мед и млеко - неће", рекао је премијер. Али, додао је, уверен је да ћемо, уз много труда, рада и напора, успети и моћи да направимо нешто много боље.

Премијер је захвалио министрима у Влади Србије Расиму Љајићу и Горану Кнежевићу, те бившем министру Сертићу, а власнику Исмајилу Кочалију поручио да је ово тек почетак и да "хоћемо још њихових фабрика".

Фабрика је у турској основана 1993. године као компанија специјализвана за модни дизајн и производњу чији су центи за развој пословања налазе у Истанбулу, Лондону и Барселони, а прозводни погони у Турској и Бангладешу, а од сада и Србији.

Годишњи промет је 100 милона евра, а капацитет прозиводње више од 2,5 милиона комада.

Премијер Србије је последњег дана боравка у нишком крају, обишао и мотел "Босфорус" у Алексинцу, који је у власништву компаније "Икре гроуп" из Истанбула, и поручио да је Србија отворена за турске инвеститоре.

Вучић је рекао да су инвеститори из Турске добродошли у Србију и захвалио власницима мотела јер су од нечега што је, како је рекао, било ругло у Србији, направили прелеп хотел и дивне терене.

Претходно, премијер и министри су обишли Сврљиг и  Белу Паланку где је посетио две основне школе, у којима је у току реконструкција. 

После Ниша, следеће седиште Владе највероватније ће бити у Краљеву.

број коментара 55 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. окт 2016, 08:30) - Marko [нерегистровани]

mladenmilovanovic81@gmail.com

Sa Turcima smo uvek imali dobru trgovinsku saradnju.

(четвртак, 20. окт 2016, 08:19) - Maki [нерегистровани]

maki

Ovo je odličan primer , veliki broj zaposlenih na jugu.

(четвртак, 20. окт 2016, 08:12) - Niš [нерегистровани]

Jug Srbije

Što više novih fabrika i novih radnih mesta je nam sada najpotrebije. Kada ljudi rade i primaju redovno plate sve je drugačije.

(четвртак, 20. окт 2016, 07:44) - anonymous [нерегистровани]

t

Hocemo jos novih farbika! Jos investicija! Jos radnih mesta!

(четвртак, 20. окт 2016, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Drago mi je sto su i investitori upuceni na jug Srbije i sto se i tamo otvaraju fabrike!

(четвртак, 20. окт 2016, 00:03) - Jovan [нерегистровани]

aster

Turci su lideri Evrope u tekstilnoj industriji,dobra stvar je sto su i ovde poceli da otvaraju fabrike.

(среда, 19. окт 2016, 23:15) - Zlaja [нерегистровани]

Pohvala

Sigurno je da Nislije mogu samo da se raduju,otvaranje novih radnih mesta u Nisu je za svaku pohvalu.

(среда, 19. окт 2016, 23:09) - roki [нерегистровани]

r

Znacajna vest za jug.

(среда, 19. окт 2016, 22:27) - anonymous [нерегистровани]

Vanja

Sjajne vesti za Nišlije, a i šansa za mlade ljude da pronađu zaposlenje.

(среда, 19. окт 2016, 22:03) - Janica [нерегистровани]

radna mesta

Ova fabrika ce omoguciti zaposljavanje dosta ljudi, Turci sve vise investiraju u Srbiji,