Енергетска заједница: Повучен предлог за санкције Србији

Санкције Србији су повучене са дневног реда министарског састанка Енергетске заједнице који се у петак одржава у Сарајеву, речено је "ЕурАктиву" у Секретаријату Енергетске заједнице.

"Након ефикасног и посвећеног дијалога директора Секретаријата (Јанеза) Копача и министра (енергетике Александра) Антића, постигнут је споразум о обавезујућем акционом плану за реструктурирање Србијагаса, чиме ће се у исто време решити овај случај и поставити основ за сертификацију Транспорт гаса Србија, будућег оператера преносног система, у складу са Трећим енергетским пакетом", наводи се у писаном одговору Секретаријата Енергетске заједнице.

Секретаријат је раније најавио да ће на састанку министарског савета Енергетске заједнице тражити да се одлучује о могућим казненим мерама за Србију због великог кашњења у раздвајању делатности у "Србијагасу" у складу са прописима ЕУ који се примењују у Енергетској заједници Југоисточне Европе.

У Секретаријату ЕЗ за ЕурАктив наводе да је Влада Србије 11. октобра усвојила декрет којим се гасним компанијама намеће обавеза да раде у складу са акционим планом за Србијагас, и да ће Министарство енергетике редовно достављати извештај Секретаријату и гарантовати транспарентност процеса.

"У светлу таквог развоја ситуације, постигнут је договор да Секретаријат суспендује захтев Министарском савету да усвоји мере против Србије на овогодишњем састанку", наводе у Секретаријату.

Наводи се да су Секретаријат и српска влада претходних недеља имали "интензивну комуникацију" како би нашли споразумно решење о раздвајању оператери преносног система у сектору гаса.

Пропуст Србије окарактерисан је као "озбиљан и трајан", а влада је изразила "снажну одлучност" да то промени и у Секретаријату је нашла "поузданог партнера за решавање случаја".

Министар рударства и енергетике Александар Антић раније данас је рекао да се нада да Енергетска заједница неће увести казнене мере Србији и да ће ову организацију до краја дана обавестити о активностима за реорганизацију "Србијагаса" у складу са прописима Заједнице.

Санкције се у Енергетској заједници изричу због великих кашњења у усклађивању са прописима ЕУ који се примењују у оквиру Енергетске заједнице и у најгорем случају могу подразумевати ускраћивање фондова ЕУ за енергетику, док су друге мере суспензија гласачког права и искључење земље са састанка или из механизама предвиђених Уговором о ЕЗ.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 12. окт 2016, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

ostro i bez zadrske

gosp. Vucicu stanite na kraj svima onima koji bi se zaradi svojih interesa zrtvovali interese Drzave i naroda.Ne dozvolite samovolju i kojekakva izmisljanja i destruktivna ponasanja samo,da bi se cim duze zadrzale privelegije.Ministri koji nece provoditi takvu politiku,odmah smeniti.Evo zasto je dobra integracija u EU,nauciti ce nas redu,disciplini i odgovornost.

(среда, 12. окт 2016, 16:36) - Dragan Stanković - Stane [нерегистровани]

Šta je razlog?

Ova tema nije nova, a može skupo da nas košta. Otpori unutar Srbijagasa su jaki, jer rukovodstvo ove firme ne pristaje da se firma usitni i podeli, a to znači i uticaj usitni.
Tema je bajata, a može da bude skupa za čitavu Srbiju.
Zašto je Srbijagas skup kao veliki sistem? Može li da bude jeftiniji? Ko stavlja interese pojedinaca ispred interesa Srbije? To su vrlo sposobni ljudi, to je nesporno, ali šta im daje za pravo da ugrožavaju nacionalni interes Srbije?
Lično sam optimista da se ovo mora prevazići, jer država mora da se odbrani od ovakvih pojava! Mnogo su skupe i to na dugom štapu... Ova tema čeka da dođe na dnevni red, i već se ubajatila!

(среда, 12. окт 2016, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

tek sada ?

eto,tek sad cuh za ovu pretnju...Pre nego sto ista usvojite,neka proverite ,da li taj propis sto hoce nama da nametnu vazi isti takav i u Nemackoj i ostalim zemljama EU,pa ako jeste primenite ga odmah,a ako nije,ili ima bilo kojih problema obavestite javnost???
Da li je tacno da Rusija nama dosta skuplje prodaje gas nego Nemackoj i ostalim zemljama EU?