Вучић: Србија зарађује више него што троши

Плате и пензије не повећавамо пред изборе, већ кад прођу избори, поручио је премијер Србије у Ћуприји где је отворена фабрика "Тибет мода". Први пут немамо мањак у државној каси, јавни дуг нам не расте, рекао је Вучић.

Премијер Александар Вучић је обишао погон турске фабрике и поручио да ће Србија после септембра имати суфицит у буџету.

Вучић је рекао да ће после трећег квартала ове године, по његовој процени, суфицит бити најмање 28 милијарди динара, што је први пут после много година.

"Први пут немамо мањак у државној каси, јавни дуг нам не расте, неће ни достићи 75 одсто БДП-а, а већ ћемо кренути да га обарамо", рекао је Вучић у Ћуприји где је након отварања фабрике одговарао на питања новинара.

Наводећи да Србија више зарађује него што троши, Вучић је рекао да ће следеће године дефицит бити још нижи.

"Следи повећање плата и пензија, полако... Плате и пензије не повећавамо пред изборе, већ кад прођу избори, онда могу да порасту. У року од месец дана, сазнаћете све после договора са ММФ-ом", рекао је Вучић.

Фабрика текстила турске компаније "Тибет мода" свечано је отворена у Ћуприји, а врпцу су пресекли премијер, власници "Тибет моде" Бурак Галип Акурт и Мелих Тенгул и председник општине Ћуприја Нинослав Ерић.

Они су затим са амбасадором Турске у Србији Мехмедом Кемалом Бозајем обишли производни погон и разговарали са запосленима.

"Желимо да имамо добре односе са Турском. Многи су му се смејали, а неки и љутили, што нисам желео сукобе са муслиманима, што сам желео мир и добре односе. А ево, ово су резултати добрих односа, ми их дочекујемо као пријатеље”", рекао је Вучић. 

Премијер је нарочито захвалио амбасадору Бозају и директору фабрике "Џинси" Танеру Бујукџану на турским инвестицијама, не само у Ћуприји већ и у осталим градовима.

"Ја сам плаћен да вредно радим, а на грађанима је да процене да ли то чиним. То није увек обавеза господина Бозаја и Танера, јер он је пионир и родоначелник доласка свих турских компанија у Србију", рекао је Вучић обраћајући се окупљенима.

У Лесковцу је отворен велики погон, број запослених се увећава, а турска компанија је била и једина која је, након катастрофалних поплава, хтела да покрене производњу у Крупњу, подсећа Вучић.

"Ја сам након поплава обећао Крупњу фабрику, пошто им је угашена фабрика обуће, јер фабрика је потребна да би град живео. Молио сам људе из целог света да дођу, нико није хтео – далеко је ауто-пут, недовољно радне снаге. Само је један човек хтео да обнови халу, отвори фабрику и запосли 150 људи, то је Танер", рекао је Вучић.

Планирано је да у првој години фабрика у Ћуприји упосли 250 радника, да би у другој години пословања број запослених достигао 600, а у трећој 1.000 радника.

Додао је и да ће, када буде завршен Коридор 10, кроз Србију пролазити двоструко више туриста, пре свега из Турске, посебно уколико и када буду добили визну либерализацију, што се, како је рекао, може догодити у наредних годину или две.

Вредност пројекта је око милион евра, а уговор о закупу хале и административне зграде некадашње штампарије “"Младост”" потписан је почетком августа ове године између Општине и турске компаније која у Србији послује под именом "Тибет мода".

Вучић је рекао да држава није дала субвенције за ту фабрику, али да ће помоћи Општини да закупи зграду, како би што више радника могло да се запосли.

Оценивши да све што је уништено деведесетих година полако оживљавамо, Вучић је најавио да ће један од највећих европских произвођача расвете и лед средстава доћи у Србију.

"Ако се одлучи за Ћуприју, имаће сву подршку и сигуран сам да неће погрешити, то би решило све проблеме грађана Ћуприје што се запослености тиче, а и читав поморавски крај", рекао је Вучић.

Поручио је и да је општинском руководству обећао да ће кроз разне врсте подршке помоћи Манасији и Раваници како би се изградили бољи путеви и инфраструктура, а привукли грађани из целе Србије да обилазе светиње.

Бозај: Ћуприја између Србије и Турске

Амбасадор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозај поручио је да је уверен да ће Ћуприја од данас бити "највећа ћуприја, мост између Србије и Турске".

Подсетио је да су разговори о доласку "Тибет моде" започели у децембру прошле године.

"Тада ми је премијер Вучић рекао: ви кажете ћуприја, ми кажемо ћуприја, што не бисмо саставили ове ћуприје, па да буде једна трговина од Ћуприје", рекао је Бозај и додао да ће и сам бити подршка Ћуприји и председнику Општине.

Бозај је рекао да му је част што му је премијер Вучић њему као амбасадору, понудио да турска компанија дође у Ћуприју.

"Млади имају добро оружје у рукама, а то је рад, а знамо да су житељи Ћуприје, Јагодине и Параћина вредни. Надам се да нећемо изневерити ни премијера ни грађане", рекао је Бозај.
Захвалио је премијеру Вучићу што је, како је рекао, омогућио турским фирмама да раде у Србији, јер без његове подршке то, како је рекао, не би било могуће.

Један од власника "Тибет моде" Бурак Галип Акурт рекао је да је срећан и задовољан што та компанија почиње пословање у Србији, и поручио да ће у новој фабрици бити запослено 1.000 људи.

Додао је да турске компаније имају велики утицај у текстилној индустрији и велико знање, као и да су у Ћуприји како би све знање спровели у дело.

"Нисте у фабрици видели само мајице, то је квалитет. А људи из Јагодине, Ћуприје и Параћина су то урадили", рекао је Акурт.

Мелих Снегул, такође један од власника компаније, захвалио је премијеру, председнику Општине, али и свима који су, како каже, помогли и пружили подршку да "Тибет мода" буде у Србији.

Захвалио је и власинику турске компаније "Џинси" Танеру Бујукчану, која већ послује у Лесковцу, који је, како је рекао, помогао је да "Тибет мода" дође у Србију, и био им нека врста водича.

"Имамо поверења у Србију, зато смо је и одабрали, јер смо знали да има сјајну будућност и да је за корак испред других. Успећемо, али треба да будемо јединствени у овоме", поручио је Сенгул.

Председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић поручио је да је данас велики дан за Ћуприју и да ће нова фабрика допринети њеном економском и привредном развоју, уз напомену да је ово прва турска инвестиција у том граду.

Најавио је да ће ускоро у том граду фабрику отворити једна кинеска компанија, која би требало да упосли око 250 људи, док се наредне године очекује отварање фабрике "Трак лајта".
Ерић је навео да се очекује да СДПР "Југоимпорт" отвори погон у Ћуприји, као и да постоји могућност да у том граду и компанија "Цумтобел" отвори фабрику.

"Све ће то повећати привредни и економски развој Ћуприје", поручио је и додао да је циљ да што више људи у Ћуприји ради, да се враћају они који су отишли, али и да људи из других градова долазе у Ћуприју да раде.

Да отварање нове фабрике много значи за привредни развој овог краја, потврђују и раднице, које кажу да им посао много значи.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво