ЕПС, колико коштају нестандардне услуге

Од почетка месеца "ЕПС Дистрибуција" снизила је цене такозваних нестандардних услуга које пружа грађанима. То су услуге које се углавном раде на захтев грађана, и њихова цена је сада јединствена у целој земљи.

У нестандардне услуге спада ванредна контрола или очитавање бројила и тај трошак сада је од 20 до 30 одсто мањи. Једна од најчешћих услуга – поновно укључење струје дужницима на бројилу, кошта дупло, а негде и три пута мање. Ако је искључење на бројилу цена је око 1.000 динара, а на бандери око 4.000.

Предраг Матић из "ЕПС Дистрибуције" каже да то нису никакви нови намети грађанима, јер су те услуге и раније вршене и наплаћиване.

"Међутим, Законом о енергетици први пут је стављено 'ЕПС Дистрибуцији' да дефинише нестандардне услуге и пропише цене тих услуга. Ценовник је јединствен за целу територију Републике Србије, објављен је на сајту 'ЕПС Дистрибуције' и доступан је свима и сви га могу видети", каже Матић.

Цена прикључења на мрежу је непромењена, али су знатно појефтинили трошкови издавања услова за пројектовање и прикључење нових потрошача.

"За најобичнији објекат са једним бројилом биле су 6.900 динара, сада су 4.000, за колективно становање од пет до 64 бројила биле су 13.800 динара, а сада су 9.300 динара", рекао је Матић.

Све неправилности и непоштовање новог, повољнијег, ценовника услуга на терену грађани треба да пријаве локалним дистрибуцијама.

Уколико се утврди да потрошачи нису одговорни за грешке у обрачуну или проблеме са бројилом, трошак ће сносити Електродистрибуција, тако што ће им плаћени износ рефундирати.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. јул 2016, 17:26) - anonymous [нерегистровани]

Normalna stvar

Kada kuća ili stan imaju svoje brojilo što znači da je u mogućnosti da troši struju onda se plaća paušal i ako nema potrošnje. Tako je na celom svetu. Taj paušal je predvidjen za poboljšanje mreze, održavanje postojeće itd. Ja moram da registrujem automobil na godinu dana, dali ga vozio ili stajao celu godinu dana u garazi.

(четвртак, 21. јул 2016, 13:50) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Kada je to Eps nekom nesto refundirao

(четвртак, 21. јул 2016, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Samo jedno da vam kazem

Kad nemate nikakvu potrosnju (prazna kuca ili stan) placa se oko 700 do 800 din mesecno potrosnja struje t.j. neke takse i slicna cuda.