Јавне набавке ефикасније ако се учине транспарентним

Најнижа цена у јавним набавкама не значи да је то и најповољнија куповина, јер производе и услуге са најнижом набавном ценом често прате значајни трошкови, указао је амбасадор САД у Србији Кајл Скот на конференцији о јавним набавкама. Од кључне важности повећање ефикасности и транспарености у процесу јавних набавки, поручује шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхејен.

Кајл Скот је истакао да ће јавна набавка бити ефикаснија ако се учини транспарентнијом и мање подложном корупцијом.

"Корупција је основни проблем у читавом региону. Једна невладина организација из САД је проценила да је између 2004. и 2013. просечно 40 милиона долара годишње нестало у Србији због корупције. Осам одсто свих грађана Србије дало је мито, показује истраживање УНДП-а, која процењује да је корупција поскупљује јавне набавке широм света за 25 одсто", објаснио је Скот. 

Амерички амбасадор сматра да би отворенија и транспарентнија регулатива олакшала борбу против корупције, али и да је важно да се оснажне институције, које се баве том борбом.

Задовољан сам јер видим да Србија напорно ради на тим институцијама, констатовао је Скот.

"Знам да многи људи када чују израз јавне набавке почну да колутају очима, ја бих био можда међу њима. Међутим, начин на који држава набавља робе и услуге за јавну употребу, или једноставније начин на који троши новац, представља суштину доброг руководјења. Ако се јавни фондови троше паметно и поштено, и добра и услуге набављању на отворен и транспарентан начин, поверење у државу расте", напоменуо је Скот.

Амбасадор САД је на конференцији "Промена парадигме у јавним набавкама: Вредност за новац и повећање економичности" рекао да је један од највећих изазова у јавној набавци како да се дефинише вредност и како јавност да добије највише за уложени новац.

Као што за сваког од нас важи правило - да нисмо довољно богати да бисмо куповали јефтино тако и држава не може само на основу цене да одлучује шта ће да купи и од кога - јефтиније се често покаже скупљим због трошкова поправке и рока употребе.

"Годишња вредност јавних набавки у Србији износи око три милијарде евра, или око девет одсто бруто домаћег производа, и стога је свако повеће врдности за новац значајно за цело друштво", напоменуо је државни секретар Министарства државне управе Жељко Ожеговић.

Зато је прошле године промењен закон о јавним набавкама и прилагођен светским прописима - повећана је јавност набавки, скраћене процедуре, службеници обучени. Ново правило је добити највећу вредност за новац.

"Више од 3.000 службеника учествује у процесу јавних набавки, а у 2015. години вредност јавних набавки била је око три милијарде евра. Примећено је да се од 10 до 20 одсто вредности јавних набавки губи због корупције, а то је велики новац", сматра Мајкл Ујехар
из Мисије ОЕБС-а у Србији.

Штефан Худолин из Делегације ЕУ у Србији истакао је да су јавне набавке посебно поглавље у преговорима са ЕУ и додао да му је драго што је скрининг показао да је Србија спремна за отварање поглавља пет које се односи на јавне набавке.

"Све државе морају да се усагласе пре отварања али сам убеђен да ће то бити ускоро", напоменуо је Худолин.

СБ: У јавним набавкама кључна транспарентност 

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхејен оценио је да је од кључне важности повећање ефикасности и транспарености у процесу јавних набавки, што ће допринети и смањују сиромаштва, јер ће остајати више новца за бољу у инфраструктуру, школе, болнице и друго.

"То је важно и да би Србија постала конкурентнија", поручио је Верхејен на конференцији.
Он је додао да СБ подржава владу Србије у тим напорима. 

Како каже, Србија је направила прошле године велики корак напред по питању стратешких докумената - стратегије за јавне набавке и новог закона о јавним набавкама.  

"Цена не сме да буде једини критеријум, врло смо задовољни што су процедуре у Србији сличе нашим у СБ. Ове  године ћемо коначно усвојити и нови оквир СБ, који ће Србија моћи да користи", навео је Верхеијен.

Истиче да ће СБ имати још прагматичнији приступ који ће омогућити веће сузбијање корупције.  

Верхејен је подсетио да је СБ почетком године одобрила програм помоћи за оптимизацију јавне администрације од 75 милиона долара.  

Тај програм има три циља: да се смањи дужина процедуре, повећање оквира јавних набавки, треће повећање сертификације људи који ће за то бити задужени.

Србија тренутно има више од 3.000 људи који су прошли сертификацију јавних набавки, али треба још повећати капацитете како би била добро место за уговоре и бизнис.

У Србији је вредност јавних набавки у 2015. била око три милијарде евра. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво