Вучић: "Крушик" се враћа на стазе старе славе

Министар одбране Зоран Ђорђевић и директор холдинг компаније "Крушик" Младен Петковић положили су у Ваљеву камен темељац за нову капислану у тој фабрици. У новом погону производиће се каписле за стрељачку муницију типа "боксер". "Крушик" је, као и Железара у Смедереву, прича о борби и неодустајању, поручио премијер Александар Вучић.

Полагању камена темељца у Ваљеву присуствовали су премијер Александар Вучић и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић. 

Вучић је, после полагања камена темељца за нову капислану, рекао да се та фабрика наменске индустрије враћа на стазе старе славе. 

Најавио је да ће у Крушику, који данас има 1.731 радника,  ускоро бити запослено више од 2.000, од којих ће 1.500 радити у производњи. "То је огроман успех", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је "Крушик", као и Железара у Смедереву, "прича о борби и неодустајању".

"Да смо вам пре неколико година рекли да ће се овде опет производити ракете, рекли бисте да смо луди, а данас имамо све делове за ракете и све се производи у Крушику. Први пут ћемо производити и цеви 155 милиметара", рекао је Вучић.

Вучић је додао да "Крушик" данас послује добро и да се финансира из сопствених средстава.

"Кад сам разговарао са запосленима, видео сам да људи живе за фабрику и да су срећни што могу да раде и да издржавају породице", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да ће "Крушик" поново бити највећа ваљевска фабрика, у којој, каже, жели да ради и више од 2.500 радника, што ће утицати на раст укупне економије, али и капацитете војне индустрије. 

Следеће године могућ привредни раст од четири одсто 

Премијер Вучић је изјавио да би Србија већ у 2017. могла да оствари привредни раст од четири одсто, што би био највећи привредни раст у Европи.

"Говорим о потенцијалном расту од четири одсто следеће године, највећи раст у Европи ћемо да имамо следеће године, борићемо се и  такмичити за то", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Крушику у Ваљеву. Он је истакао да то значи да је Србија у претходне две године поставила темеље озбиљне државе.

Вучић је додао да је, ипак, за економски раст неопходна стабилност и мир и да зато увек инсистира на томе.

"Код нас Срба постоји једна чудесна особина, сада у добром делу Србије људи виде да смо успели да издигнемо нос изнад воде, па можемо да дишемо, али су нам уста испод воде и тело", нагласио је Вучић додајући да је то људи виде и одмах почну да се свађу чиме могу опет нос да врате испод воде.

Вучић је истакао да је циљ се "цело тело извучемо из воде да можемо да слободно дишемо". 

Премијер је приметио да у Србији никоме није вест смањење јавног дуга у односу на БДП, нити је вест шестоструко мањи дефицит, али да је он због тога веома поносан.

"Претпостављам да ми је ово последњи мандат, четири године напорног рада и мислим да га искористим за велики напредак Србије", рекао је Вучић. 

Навео је да ће Србија имати највећи или други највећи раст у Европи, што никад није био случај са Србијом

"То су резултати које нико не може да негира", рекао је Вучић и додао да ће бити настављено спровођење тешких рефоми. 

Укупна вредност инвестиције у нову капислану је 8,7 милиона евра, а објекат би требало да буде изграђен до краја септембра.

Површина новог објекта биће 1.208 метара квадратних и ту ће се производити каписле за стрељачку муницију типа "боксер", калибра 4,5 и 5,5 милиметара, док је предвиђени капацитет производње 400 милиона комада годишње.

У новој хали за хладно и ротационо истискивање у Крушику, која је  грађена од новембра прошле до фебруара ове године, ради 70 радника, а производе се коморе ракетних мотора за С5, С8, "Муња" 128 милиметара, "Пламен град", "Огањ" и "Оркан" (коморе до 600 милиметара и дужине 6.000 милиметара). Капацитет производње је 35.000 комада годишње.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 14. мај 2016, 23:54) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [нерегистровани]

Pozdrav "Krusiku"

Kao bivsi radnik "Teleoptika",fabrike koja je vrlo ozbiljno i uspesno radila na namenskoj proizvodnji,zelim da pozdravim sve pregaoce "Krusika" i da im pozelim prave uspehe,makar onakve kakve su imali u doba ozbiljne i veoma uspesne tehnicko tehnoloske saradnje sa unistenim "Teleoptikom",koji je tada brojao blizu 4000 zaposlenih. Pozivam vas sada,da obidjete "Teleoptik" I pogledate rezultat zlocina prema vrhunskoj fabrici, cak na nivou SFRJ,kao sto je uvek bio "Krusik".Procenite,kada bi ova proizvodnja koju gradite,bila ostvarena da nije bilo unistenja nase privrede.Pozdrav i najlepse zelje od jednog iskrenog prijatelja.

(субота, 14. мај 2016, 17:28) - Sveta [нерегистровани]

Svi proizvođači mogu se vratiti

Svi proizvođači od pre 1990. mogu se vratiti na stare staze slave. Za to je potrebno da ih država zaštiti od lopova i tajkuna. Ko je odgovarao za pljačku bilo koje fabrike koja je dobro poslovala? Ko i kada će odgovarati zbog zatvaranja Beogradske banke zbog koje je stala srpska privreda? Aktivirajte beogradsku banku koja ima još uvek potraživanja u inostranstvu od nekoliko milijarde dolara a koje bi ona odmah uložila u srpsku privredu. Osim toga od svih preduzeća koja su privatizovana a koje je kreditirala beogradska banka ni jedan dinar nije vraćen banci. Zašto ne bi radila EI Niš? Zar mi nemamo potrebe za veš mašine, TV, medicinske opreme, opreme za vojsku? Ako ništa drugo dajte ta takozvana propala preduzeća zakonitim akcionarima-radnicima i videćete da će sve proraditi.

(субота, 14. мај 2016, 15:08) - vladan [нерегистровани]

Ima li nade...

Kada ce se otvoriti neki pogon u Kraljevu,Raski,Novom Pazaru,pa i nas glas vredi isto.Samo prazna obecanja za Aetodrom i Turske investicije,a gore pomenuti gradovi tavore ..….
(субота, 14. мај 2016, 12:04) - anonymous [нерегистровани]

Da pitam

Da li je i ovo za dve godine,ili ranije ?