Производња јагодa - мала улагања, а добра зарада

Производња јагоде пољопривредницима доноси први новац у сезони. Зарада је добра, а улагања нису велика и враћају се већ са пуним родом, за годину дана. Јагода се лако продаје, а велике су и могућности за извоз на руско тржиште. Стручњаци кажу да би у јагодарству било више пољопривредника када би било више система за наводњавање и домаћег садног материјала.

Седамсто динара за килограм увозне јагоде, домаћим произвођачима обећава можда мању, али ипак, и даље добру зараду када им за десетак дана стигне пластеничка, а у мају и јагода са отвореног.

"Када погледате колико се улаже, ви добијете три пута више, брзо се окреће новац", каже Драгослав Јовановић, произвођач јагоде на отвореном.

Бранислав Томић из Сеона код Смедерева прича да је прошле године прва берба била између 200 и 220 дин, а после је цена мало пала.

"Надам се да ће ове године бити и боље, а колико ће бити, не знам", каже Бранислав Томић.

Министарство пољопривреде враћа 40 до 55 одсто инвестиција у пластенике и заливне системе. Субвенционише се и квалитетан садни материјал, али је проблем што таквих садница јагоде у Србији готово да нема, па произвођачи углавном увозе саднице из страних расадника. Коме су оне скупе, сналази се како зна.

"Прибегавају различитим начинима производње садног материјала из сопствених засада и нелегалном умножавању што, са неке стране, није пожељно јер се тиме штетно утиче на производњу касније, остварују се нижи приноси и квалитет плода и што је највећа опасност, то је ширење болести", указује Јасминка Миливојевић са Пољопривредног факултета у Београду.

Пољопривредник Драгослав Јовановић каже да неки људи сматрају да се може расађивати из сопствених живића. "Али то није тај квалитет који треба да се добије", каже Јовановић.

Прошле године Србија је произвела 12.000 тона јагоде, 80 одсто рода је извезено највише у Русију. Ове године шансе су још веће, поготово што највећи конкурент у производњи воћа, Пољска, као чланица Европске уније није једина на ембарго листи Русије.

"Турска је била један од већих снабдевача Русије јагодом, свежом и замрзнутом и ми ту шансу морамо да искористимо", указује Евица Михаљевић из "Плодова Србије".

Када се од просечних 200 килограма јагоде по ару земљишта, уз откупну цену од око један евро за килограм, одузму улагања од 100 евра по ару, остане да је зарада бар двоструко већа. У пластенике треба уложити нешто више али је и зарада боља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво