"Новац је немогуће зарадити, треба га уштедети"

Једна од највећих светских ескспертских организација, чије је седише у Бону, већ деценију ради и у Србији, што се види кроз сарадњу са српском Мрежом за пословну подршку. Новац је немогуће зарадити, треба га уштедети, једно је од искустава које су немачки стручњаци поделили са српским привредницима.

Највећи део трошкова ангажовања експерта сноси немачка држава, док компаније које се пријаве за такав вид помоћи, плаћају симболичан износ. У По жеги бележимо пример такве пословне сарадње.

Себастијан Сумерер један је од 10.000 стручњака Сениорског експертског сервиса (СЕС ), немачке фондације за индустријску сарадњу.

Реч је о пензионерима, који преносе искуства и знања широм света у 50 различитих области. Себастијан је као стручњак у металској индустрији помогао развоју кинеских компанија, а у Пожеги је први пут на таквој мисији и у Србији.

"Овде сам препознао могућност да уколико се ујутру наручи роба, испорука је могућа већ увече, под условом да су добро организовани", каже Сумерер.

Према његовим речима, за купца у Немачкој роба на лагеру би могла бити за два до три дана, али пре тога мора се добро упаковати, осигурати ефикасан транспорт и одржати тај континуитет.

У организацији посла Немци су беспрекорни, а поред те особине од експерата српски привредници уче и друге тајне успешног пословања.

"Они кажу да је новац немогуће зарадити, треба га уштедети. То се, пре свега, односи на складиштење готових производа, репроматеријала, ток материјала у самој фирми, процесе, који ће бити побољшани", рекао је Никола Пановић, директор "Панкомерца" у Пожеги.

Уштедама у производњи, обезбеђује се више новца и за стимулисање радника, али и нове идеје. Иако му то није у опису задатка, топао пријем у Србији инспирисао је Себастијана да предложи и нови производ.

"Реч је о некој врсти комарника, којима ћете се осигурати од инсеката, провалника, или пак сачувати кућне љубимце од уљеза. Мислим да ова фирма има довољно квалитета за један такав производ у Немачкој, али морају да имају и добро заступништво", рекао је Сумерер.

Осим саветодавне улоге, експерти често повезују српске и немачке привреднике. Себастијан Сумерер искористиће мрежу пословних пријатеља, како би омогућио да профили, олуци и други пожешки производи пронађу купце у Немачкој и Европској унији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво