Читај ми!

Колико поскупљује струја – шта тражи ММФ, а шта ЕПС?

Међународни монетарни фонд не одустаје од захтева да се цена струје повећа за 15 одсто, како је предвиђено ранијим договором из предострожности. Влада, која повећање одлаже од априла, одлуку о цени киловат-сата доноси у четвртак.

Поскупљење би могло да уследи 1. августа, али се још не зна колико ће бити.

"Ми радимо да то буде ниже зато што наш народ живи тешко, тако да ћемо за најсиромашније грађане обезбедити заштиту. Није радосна вест ни за кога осим за раднике ЕПС-а јер ће њиховој компанији бити боље", каже премијер Александар Вучић.

Синдикат ЕПС-а тражи да повећање буде и веће од 15 одсто. Електроенергетски систем је претрпео огромну штету због поплава, производни капацитети пропадају док струја, кажу, чува социјални мир.

"Социјална цена треба да важи за важне установе као што су болнице, породилишта и слично, а не за приватнике. Замолио сам већ одавно да се подигне цена струје јер би, у супротном, имали паукову мрежу и мораћемо да се затворимо. За нас као грађане електрична енергија је увек скупа када се плаћа, али ми као радници ЕПС-а не можемо да одржимо систем са овом ценом", каже Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а.

Председник синдиката радника "Колубаре" Миодраг Ранковић каже да поскупљење од 15 одсто није довољно за одржавање система.

"Питам се где може да се узме гориво за џабе, да се користе мобилни телефони без плаћања, а нико се не буни када то поскупи. Верујем да пола људи плаћа већи рачун за телефон него за струју, а кад год поскупљује струја ствара се помпа", каже Ранковић.

Од 2000. до августа 2013. струја је поскупљивала сваке године. Две године цена мирује, при чему Србија има најјефтинију струју у Европи. Киловат-сат кошта око шест евроценти, готово двоструко ниже него у окружењу, а и до пет пута мање него у развијенијим земљама.

"Дефинитивно, са овом ценом струје ЕПС не може да оствари развој, нема могућност да гради нове производне капацитете који су јој неопходни у овом тренутку. И то не какве год производне капацитете већ капацитете прилагођене", каже Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду.

ЕПС је почео реорганизацију, а за финансијски опоравак, поред виших цена, најављене су и уштеде од најмање 36 милиона евра годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи