Читај ми!

Подршка развоју малих и средњих предузећа

Влада Србије усвојила је Стратегију за подршку развоја малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности за наредних пет година. Помоћница министра правде Катарина Јовановић каже за РТС да је најважније побољшати услове пословног окружења и обезбедити нове начине финансирања малих и средњих предузетника.

Катарина Јовановић, која је и руководила израдом стратегије, каже да је стратегија дала оквир за период до 2020. године, а конкретне мере којима ће се доћи до бољег стања прецизираће се сваке године на основу акционих планова.

"Нереално је очекивати да ће у првим годинама бити остварен максимални резултат. У првим годинама интензивно ће се радити на стварању бољих услова који ће касније донети ефекте", истакла је помоћница министра привреде гостујући у Дневнику РТС-а.

Према њеним речима, стратегија за подршку развоја малих и средњих предузећа заснива се на шест стубова, а први је побољшање пословног окружења.

"Већа пажња је на процедурама јер оне нису често препрека, колико је препрека сама њихова имплементација", истиче Јовановићева.

Додаје да се стратегијом предвиђа већа транспарентност у обављању административних поступака, а једна од мера је да институције које пружају услуге малим и средњим предузећима на свом сајту прикажу које је услуге пружила.

Други стуб стратегије, додаје помоћница министра привреде, јесте финансирање.

"Мала и средња предузећа била су окренута кредитима. Радиће се да се отклоне фактори који чине да ти кредити буду скупљи", објашњава Јовановићева.

Када је реч о новим тржиштима, која треба освојити, помоћница министра привреде истиче да је немогућност повезивања са другим тржиштима и предузећима највећи проблем за мала и средња предузећа.

"Ради се на томе да се подигне спремност малих и средњих предузећа да траже нова тржишта. Важно је да се пружи подршка да изађу на нова тршишта и да се повежу са већим предузећима", наглашава Јовановићева.

Резултати примене ће се, како каже, мерити на основу индикатора, односно квантитативних вредности који постоје за сваки од шест стубова стратегије.

Јовановићева додаје да је једна од најважнијих ствари није само отварање нових радних места, већ и превођење у легалну сферу оних који раде у сивој економији.

Мала и средња предузећа чине 99,8 одсто од укупног броја правних лица у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво