Запошљавање странаца: Закон прецизан, примена компликована

Закон о запошљавању странаца предвиђа прецизније процедуре за добијање дозвола за рад. Ситуација се компликује на терену. Према процедури да би странац добио радну дозволу прво мора да добије привремени боравак за који је потребан уговор о раду, а за уговор - дозвола за рад.

Закон о запошљавању странаца на снази је од пре три месеца. И пре тога су страни држављани могли да раде у Србији, али сада је све у потпуности регулисано законом.

Сергеј Бибаев живи и ради у Србији четири и по године. Родом из Волгограда на 12. спрату бившег Централног комитета води финансије британске компаније. Привремени рад у Србији му каже прија.

Финансијски директор у компанији "Империјал тобако" Бибаев каже да је Београд леп град за живот, јер има кафане, продавнице, а похвалио је и медицину.

Нови закон о запошљавању странаца убрзава и прецизира процедуре за добијање дозвола за рад. Ситуација се компликује на терену. Према процедури, да би странац добио радну дозволу, прво мора да добије привремени боравак, за који је потребан уговор о раду, а за уговор - дозвола за рад.

"Да бисте направили уговор о раду, ви немате основни елемент уговора, немате радну дозволу. Имате утисак да сте негде у сивој зони, постоје инсајдерске информације које кажу - направите овакву или онакву формулацију", каже Јована Милошевић из кадровске службе "Империјал тобако".

И од службеника до службеника различите информације. У Министарству рада појашњавају да није неопходан уговор, већ само предлог уговора.

"Када добију радну дозволу, од тог датума се заснива радни однос", објашњава Катарина Денчић из Министарства за рад.

Годишње око 2.500 странаца добије дозволу за рад у Србији. Послодавци су углавном мултинационалне компаније и неретко им се жури. Али мора да се испоштује рок Националне службе за запошљавање од 30 дана. За то време, на адресу послодавца стижу домаћи кандидати.

"У пракси то се своди само на још један административни захтев, по правилу се радна дозвола одобрава", каже адвокат Вук Драшковић.

Корак ка могућности да се запосле грађани Србије. Иако се то у пракси ретко дешава.

"Тај рок посматрамо као врло разуман рок, тај услов закон прописује у циљу заштите домаћег тржишта рада", каже Катарина Денчић.

"Законом се не штите домаћи држављани пошто су у питању странци који имају одређене квалификације и на одређеним су позицијама у тим компанијама", каже Драшковић.

Захтев мора да се испуни, али за грађане Србије ефекат је, кажу стручњаци, скоро никакав. Унапред се зна ко ће да добије посао.

број коментара 0 Пошаљи коментар