Отказане јавне расправе о закону о раду

Због протеста синдикалаца отказана прва јавна расправа о изменама и допунама Закона о раду, која је данас требало да буде одржана у Новом Саду. Министарство рада отказало и расправе најављене за 23. и 26. децембар у Крагујевцу и Београду.

Прва јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о раду требало је данас да буде одржана у Новом Саду, али је отказана због протеста синдикалаца, испред сале Регионалне привредне коморе Новог Сада.

Радна група требало је да расправу одржи у просторијама Регионалне привредне коморе Нови Сад, али су их чланови синдиката у томе спречили, блокирајући улаз у зграду.

Стотинак чланова синдиката окупило се испред Коморе са транспарентима, захтевајући да Нацрт закона буде повучен из јавне расправе, јер у њему, како су навели, није уважен ниједан аргумент синдиката.

Међу демонстрантима су били и председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић и синдиката "Независност" Бранислав Чанак.

Савез самосталних синдиката Србије раније је упозоравао да неће прихватити радикалне измене Закона о раду, те да ће изаћи из преговора и радне групе.

Потпредседник СССС и члан Радне групе Зоран Михајловић рекао је новинарима да протестом указују на то да се измене закона доносе на брзину и под притиском међународних институција, без социјалног дијалога и уважавања ставова синдиката.

Михајловић је рекао да предложена решења не иду у корист радницима, да штете младима у Србији који тек треба да се запосле, али да ће се, ако овакав Закон буде усвојен у Скупштини, одразити и на живот пезнионера.

Јутрос је и руководство Синдиката српске полиције одлучило да не учествује у првој јавној расправи, а као разлог су у саопштењу навели одлуку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике да расправе трају од 18. децембра до 10. јануара 2014. године у време празника.

И Удружени синдикати Србије "Слога" у саопштењу су навели да неће учествовати у јавној расправи, јер нису уважени ставови синдиката које су "до сада испреговарали и договорили".

"Константно су нас опструирали и доводили у заблуду да ће се на изради Предлога радити транспарентно и у духу социјалног дијалога", наводи се у саопштењу.

Синдикати негодују због неодржавања расправе

Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати "Независност" негодовали су због неодржавања јавне расправе о закону о раду.

"Недопустиво је и неозбиљно да се заинтересованима упути позив за учешће у расправи о изменама најзнацајнијег закона којим се регулису права запослених, а затим се расправа не одржи, иако су се заинтересовани одазвали и због недовољног броја места многи остали испред сале Регионалне привредне коморе Новог Сада", пише у заједничком саопштењу два репрезетативна синдиката.

У саопштењу се захтева да се представницима синдиката омогући да на јавним расправама изнесу ставове, јер нису учествовали у његовом састављању, а траже и да се дебате о томе одржавају у адекватним салама у свим градовима у Србији, јер је број заинтересованих велики.

"Због изузетног значаја закона о раду, тражимо да Влада Србије поштује основно демократско право: да јавно кажемо шта о изменама и Закона о раду мислимо, кад се већ не поштује социјални дијалог и социјално партнерство", пише у саопштењу.

Пре око месец и по дана репрезентативни синдикати СССС и "Независност", напустили су Радну групу за измене Закона о раду, незадовољни предложеним решењима.

Отказане расправе и у Крагујевцу и Београду

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике саопштило је да је "због настојања да се опструишу и спрече презентације и расправе" о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о раду, отказало расправе најављене за 23. и 26. децембар у Крагујевцу и Београду.

"Сви заинтересовани своје предлоге, сугестије и примедбе на Нацрт закона о изменама и допунама Закона о раду могу доставити у писаној форми на начин предвиђен Програмом јавне расправе", наводи се у саопштењу тог Министарства.

Текст Нацрта закона са Образложењем и Прегледом одредаба Закона о раду које се мењају, као и Образац за достављање предлога, сугестија, иницијатива и коментара на Нацрт закона, постављени су на сајт Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и на порталу е-управе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 22. дец 2013, 07:13) - Деда Гага [нерегистровани]

Кабинетски синдикати

Наши тзв репрезентативни синдикати јесу КАБИНЕТСКИ и то од врха до најмање фирме у којој постоје. Запосленима још увек нуде огрев, зимницу и "повољне" кредите, а чланарину им убирају пословодства. Ту нема ни с од синдиката. Чланство такве своје "вође" треба што пре да пензионише.

(субота, 21. дец 2013, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

Reprezentativnim

Dokle više će novinari ponavljati tu reč ˝Reprezentativni˝ kada pričaju o Orboviću i Čanku? Kada im je izmerena ta ˝reprezentativnost˝? Pre 12-13 godina kada nije bilo drugih sindikata u Srbiji? I dokle ona traje? I sad su se setili da štrajkuju, kad država planira da im ukine povlastice kroz novi zakon o radu.Zašto nisu štrajkovali kada su zaposleni dobijali otkaze i firme se gasile zbog loših rukovodioca postavljenih od strane te iste države?