Читај ми!

Удовички: Министри треба да буду политичари

Србија може да профитира од доласка страних стручњака, али да би министри требало да буду политичари, оцењује економиста Кори Удовички. Србији недостају стручне институције које би промишљале економску политику која би могла да се спроводи и кроз више влада, истакла је Удовички.

Директорка Центра за високе економске студије (ЦЕВЕС) Кори Удовички оценила је да Србија може да профитира од доласка страних стручњака, али да би министри требало да буду политичари.

"Мислим да министри треба да буду политичари, а политика је врло национална ствар", рекла је Удовички за агенцију Бета.

Кори Удовички, која се као економиста усавршавала и радила у иностранству и после демократских промена вратила у Србију, где је била гувернерка и министарка енергетике, истакла је да су основни проблеми Србије економски и да захтевају промишљене и дугорочне политике.

Србији недостају стручне институције које, како је истакла, "промишљају политике и сакупљају знања у дужем периоду".

"Чињеница је да је највећи проблем који имамо то што наша држава као апарат не уме да промишља политике, па да их онда усвоји и спроводи кроз, чак и више влада. У том смислу стручност нам је потребна", истакла је Удовички.

Оценила је да је због тога одлично што се разговара и са странцима и с младим успешним и способним људима који су отишли из Србије, да би се вратили у земљу и дали свој допринос.

"Било би много боље када би се то уклапало у механизам који би члановима Владе давао добре предлоге који ће да преживе и дуже од мандата министара. Онда министар не би морао да буде стручњак", истакла је Кори Удовички.

Потребно идентификовати "острва стручности" 

Србија, како је упозорила, нема институт који стварно прати економску активност и проблеме привреде у различитим гранама. Као пример наводи то што Завод за статистику објави неки број али се на томе остаје.

"Када бих кренула да сређујем државни апарат прво бих идентификовала постојећа острва стручности", објаснила је Удовички.

Као позитиван пример навела је Канцеларију за придруживање ЕУ, истичући да је то "острво административног капацитета", које познаје и ЕУ и како да се ствари ураде на време и да се о томе извести.

"Скоро у свему можемо да профитирамо од нешто стране стручности, а у економији поготово. Али је најбоље да имамо спој", рекла је Удовички и објаснила да то значи градити институцију у Србији, али и довести људе који могу да подучавају о најновијим методама.

Према оцени Удовички, за Србију је лоше што се у кључним областима или слепо слушају страници или се ради по "нечијем ћефу".

Као пример је навела изградњу скијалишта у Србији, уместо промишљања о томе која врста туризма да се подржи и на који начин, да се што више подстакне развој приватног сектора.

Удовички је оценила да у Србији постоји склоност ка једнократним решењима која, и када су добра, укине следећа власт или се после смена на врху институције напусте неки програми и почну нови, што представља бацање средстава.

На питање да ли би пристала да помогне Влади Србије када би била позвана, Удовички је одговорила да се у Центру за високе економске студије ради на развијању идеја и пројеката како да се на дуги рок ојача капацитет државе да размишља и да се предлажу политике.

"Сваком ко је заинтересован за то што ми производимо радо ћемо пружити подршку. Ако нема интересовања за такве дугорочне политике онда нас ни не занима", закључила је Кори Удовички.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара