Читај ми!

Зашто касни изградња социјалних станова

Србији је, према неким проценама, потребно најмање 10.000 станова за најугрожење становништво. Иако су обезбеђена средства за градњу, у неким градовима градња још није почела. У ресорном министарству најављују да ће, уколико неки градови не буду испоштовали рокове, средства преусмерити другим градовима.

Не постоји тачна евиденција, али процењује се да је Србији неопходно најмање 10.000 станова за најугрожење становништво. Иако су обезбеђена средства за градњу 1.850 станова, у неким градовима касне пројекти и градња још није почела. Део средстава за ту намену повучен је ребалансом буџета.

За изградњу 150 социјалних станова у седам градова из буџета је издвојено 200 милиона динара. До краја следеће године у 16 градова требало би да буде завршено још 1.700 станова - 1.200 за непрофитну продају и 500 за издавање.

Они ће се градити из кредита Банке за развој Савета Европе, а део средстава обезбедили су држава и локалне самоуправе.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић каже да град треба да обезбеди локацију, а да држава плати комплетну градњу.

"То је систем који је функционисао и сада функционише. Међутим, нови Закон о јавним набавкама омогући да фирме једноставно обарају тендере и не можете да дођете до почетка радова. Ми смо одлучили да средства од градова који не могу да их заврше, да их реализују, да их повучемо и дамо другим градовима", каже Илић.

У Чачку је почела изградња, док се у Нишу касни због обарања тендера, а Европска банка је имала примедбе на поступак избора извођача.

Вршилац дужности директора Градске стамбене агенције Ниш Милан Николић каже да није било приговора, радови би већ почели.

"Влада има могућност по уговору да санкционише, да ли хоће или неће, ја се надам да неће, очекујем да ипак почнемо са изградњом станова за социјално становање", каже Николић.

У ресорном министарству најављују да ће, уколико неки градови не буду испоштовали рок изградње, средства преусмерити другим градовима.

"Локалне власти нису ажурне да реше питање бескућника, мали је интерес њихов, ја не могу да их разумем, ево град Београд није конкурисао ни за један стан", каже Илић.

Предност на конкурсу за станове имаће особе са инвалидитетом, вишечлана и домаћинства младих брачних парова, особе старије од 65 година, деца без родитељског старања, самохрани родитељи.

Директорка Републичке агенције за становање Маја Лакићевић каже да је суштина да стан добију они који не могу на тржишту да закупе нити могу да купе одговарајући стан.

"Неће моћи онај ко има једночлано домаћинство које има више од сто одсто просечних примања на територији те општине да конкурише за куповину стана, а када се ради о условима за закупце они ће морати да испуњавају тај доњи лимит да закупнина може да износи једну трећину њихових примања", објашњава Лакићевићева.

Пројекти за станове инспирисани су традиционалном архитектуром предела у којима се гради.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво