Читај ми!

Зашто касни изградња социјалних станова

Србији је, према неким проценама, потребно најмање 10.000 станова за најугрожење становништво. Иако су обезбеђена средства за градњу, у неким градовима градња још није почела. У ресорном министарству најављују да ће, уколико неки градови не буду испоштовали рокове, средства преусмерити другим градовима.

Не постоји тачна евиденција, али процењује се да је Србији неопходно најмање 10.000 станова за најугрожење становништво. Иако су обезбеђена средства за градњу 1.850 станова, у неким градовима касне пројекти и градња још није почела. Део средстава за ту намену повучен је ребалансом буџета.

За изградњу 150 социјалних станова у седам градова из буџета је издвојено 200 милиона динара. До краја следеће године у 16 градова требало би да буде завршено још 1.700 станова - 1.200 за непрофитну продају и 500 за издавање.

Они ће се градити из кредита Банке за развој Савета Европе, а део средстава обезбедили су држава и локалне самоуправе.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић каже да град треба да обезбеди локацију, а да држава плати комплетну градњу.

"То је систем који је функционисао и сада функционише. Међутим, нови Закон о јавним набавкама омогући да фирме једноставно обарају тендере и не можете да дођете до почетка радова. Ми смо одлучили да средства од градова који не могу да их заврше, да их реализују, да их повучемо и дамо другим градовима", каже Илић.

У Чачку је почела изградња, док се у Нишу касни због обарања тендера, а Европска банка је имала примедбе на поступак избора извођача.

Вршилац дужности директора Градске стамбене агенције Ниш Милан Николић каже да није било приговора, радови би већ почели.

"Влада има могућност по уговору да санкционише, да ли хоће или неће, ја се надам да неће, очекујем да ипак почнемо са изградњом станова за социјално становање", каже Николић.

У ресорном министарству најављују да ће, уколико неки градови не буду испоштовали рок изградње, средства преусмерити другим градовима.

"Локалне власти нису ажурне да реше питање бескућника, мали је интерес њихов, ја не могу да их разумем, ево град Београд није конкурисао ни за један стан", каже Илић.

Предност на конкурсу за станове имаће особе са инвалидитетом, вишечлана и домаћинства младих брачних парова, особе старије од 65 година, деца без родитељског старања, самохрани родитељи.

Директорка Републичке агенције за становање Маја Лакићевић каже да је суштина да стан добију они који не могу на тржишту да закупе нити могу да купе одговарајући стан.

"Неће моћи онај ко има једночлано домаћинство које има више од сто одсто просечних примања на територији те општине да конкурише за куповину стана, а када се ради о условима за закупце они ће морати да испуњавају тај доњи лимит да закупнина може да износи једну трећину њихових примања", објашњава Лакићевићева.

Пројекти за станове инспирисани су традиционалном архитектуром предела у којима се гради.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. дец 2013, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

jedan član

Znači li to da jedan član ne treba da živi? Neka penzioneri žive kako znaju i umeju, a koga je briga za to? Ja ne bih tako reagovala, ali znači da ko ima više članova treba da živi, a ko je sam neka umre na ulici?

(уторак, 09. јул 2013, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

pa dokle bre

pa ta sociala nerealna ce nas ubiti .

(уторак, 09. јул 2013, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Socijala

Meni se ovi socijala projekti vise svidjaju od ovih "luksuznih" koje grade po Beogradu :)