Читај ми!

Има ли пара за обећања?

Будућа власт најављује да ће новац за помоћ сиромашнима и аграру, обезбедити уштедама, инвестицијама и кредитима. Смањење државне администрације неће бити довољна уштеда, процењују економисти и указују да је важно да се појачају пореске контоле.

Раст плата и пензија, увођење 13. пензије за оне са најнижим примањима, двоструко већи буџет за пољопривреду, значи већа издвајања из буџета. Већи део грађана вероватно не би имао ништа против тих мера, али стручњаци се питају где за то наћи новац. Нарочито, ако се има у виду обећано укидање непотребних такси и намета, које ће смањити приходе у буџет. 

Најављено смањење државне администрације, колико год да буде, неће бити довољна уштеда, процењују економисти.

"Подстицајне мере на плану нових инвестиција и новог запошљавања и по том основу остваривања већих пореза на зараде и уопште пореза на промет то је једина реална основа да се, уз прилив страних инвестиција повећа буџетски приход", каже Хасан Ханић, професор Београдске банкарске академије.

Коалициони партнери који ће чинити будућу владу тврде да су мере реалне и да неће остати само мртво слово на папиру. Имају идеје како да повећају приходе у буџету.

Јоргованка Табаковић из СНС-а каже да се може уштедети тамо где се одлива у приватне џепове и онда стимулисати људе и пореском политиком и субвенцијама.

"Ако погледамо на шта се троше субвенције јавним предузећима, какви су циљеви које је влада поставила пред њих, ако погледамо колике су плате у агенцијама и јавним предузећима и какав је план јавних набавки и како троше своја средства која су индиректно средства буџета, онда ми видимо да и те како има простора за уштеду", рекла је Верица Калановић из УРС-а.

Душан Бајатовић из СПС-а каже да новац може да се нађе у уштедама, међутим ту га нема довољно и мора да се нађе кроз додатно задуживање и стране инвестиције.

"Нема трећег, ми морамо да будемо свесни тога. Није у овом моменту проблем, по мом виђењу ствари, колико ћемо се ми задужити, него како ћемо тај новац потрошити", рекао је Бајатовић.

Економисти кажу да је важно да се појачају пореске контоле.

Мирослав Здравковић сматра да је потребно да се покаже воља у борби против сиве економије и да се адекватно кажњава неплаћање ПДВ-а.

"Могуће је у кратком року доћи до неких једнократних прихода много је битнија идућа година и шта ће све од ових могућих жеља ући у буџет за следећу годину", рекао је Бајатовић.

Поготово ако се зна да будућа влада планира да задржи и власништво у Комерцијалној банци, за шта само ове године мора да уложи 100 милиона евра, као и да омогући малим и средњим предузећима да ПДВ плаћају тек када наплате робу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво