Читај ми!

Како напунити буџет

За прва два месеца минус у државној каси премашио је 37 милијарди динара. Стручњаци упозоравају да држава мора да нађе начин да ефикасније наплаћује постојеће порезе и доприносе.

За ову годину Влада Србије рачуна са 140 милијарди динара дефицита. Међутим, већ за прва два месеца минус у државној каси премашио је 37 милијарди. У Министарству финансија појашњавају да је у буџет у фебруару стигло мање новца од ПДВ-а и акциза, пре свега због привременог обустављања производње и штедње струје због мраза.

Без обзира на то, стручњаци упозоравају да држава мора да нађе начин да ефикасније наплаћује постојеће порезе и доприносе.

"Пропаст великог броја предузећа, раст броја незапослених, избегавање плаћања доприноса у потпуности или пријављивање ниже основице, пропусти у процесу прикупљању доприноса и раст броја пензионера – утицали су на то да доприноси годинама нису довољни да обезбеде редовну исплату пензија", наводи државна секретарка Министарства рада и социјалне политике Радина Тодовић.

Четвртина републичког буџета се троши за исплату пензија и накнада. Једино трајно решење је раст привреде и већа запосленост, а у међувремену боља наплата пореза.

Први корак је учињен објављивањем спискова највећих дужника. Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић каже да је то имало ефекта. "Већ у јануару смо забележили приход већи за девет одсто у односу на пројекцију Министарства финансија", каже Радосављевић.

Следећи корак, од којег се много очекује, биће увођење обавезе банкама да спрече исплату зараде, ако нису плаћени порези и доприноси.

"Од 1. јула сви запослени у овој земљи биће сигурни да ће им, оног часа када им послодавац уплати зараду, бити уплаћени и доприноси који им припадају", каже Драгутин Радосављевић и додаје да банке то морају да поштују.

"Колико ја имам информацију од удружења банака и банака, нема никаквог противљења тој одлуци", наводи Радосављевић.

Међутим, у Удружењу банака тврде другачије. "Учинићемо све да наше банке не раде посао који није њихов", каже Верољуб Дугалић из Удружења банака.

"Најдржавнији посао је наплата пореза и неприродно је решење да Пореска управа тај посао даје банкама. То није ни функционално, ни оправдано и надам се да то банке неће радити", наводи Дугалић.

Закон предвиђа новчану казну и за одговорно лице и за банку која не спречи исплату зараде без плаћених допиноса, појашњавају у Пореској управи.

Новина је и да ће послодавци од јула, уместо на четири, све доприносе уплаћивати на један рачун и тако плаћати мању провизију банкама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво