Читај ми!

Трамп оптужује агенцију за лекове да је крила вест о вакцини и спрема тужбе у више држава

Изборни штаб америчког председника Доналда Трампа поднео је тужбу пред савезним судом у Пенсилванији, тражећи да се спрече државни званичници да потврде победу демократског кандидата Џоа Бајдена у тој савезној држави. Истовремено, генерални тужилац Вилијам Бар овластио је Министарство правде да испита наводе о неправилностима у гласању на председничким изборима. Актуелни председник оптужује Агенцију за лекове да је крила вест о ефикасности вакцине против ковида.

У тужби коју је поднео изборни штаб Доналда Трампа наводи се да су систему гласања путем поште у Пенсилванији недостајала обележја транспарентности и проверљивости, која су постојала у случају личног гласања.

Генерални саветник Трампове кампање Мет Морган рекао је да су постојали различити стандарди на основу начина гласања и оцењује да је такав изборни систем довео до тога да су "потенцијално лажни гласови" пребројавани, без одговарајуће провере или надзора.

Тужба је поднета против државне секретарке Пенсилваније Kети Буквар, преноси Ројтерс.

Трампов тим најавиo je тужбе у више америчких држава због наводних неправилности током избора.

Не постоји стандардни поступак за подношење изборних спорова Врховном суду. До данас су једини избори на којима је одлучивао Врховни суд били они 2000. године када је демократа Ал Гор изгубио Флориду и председничке изборе са 537 гласова од укупно скоро шест милиона гласова у тој држави.

Након тога је уследио врло контроверзан поступак поновног бројања који је трајао више од месец дана – све док Врховни суд није донео одлуку да заустави пребројавање и у корист републиканца Џорџа В. Буша, који је постао председник.

Ако би сада Врховни суд суспендовао проглашење победника у Пенсилванији, и уколико накнадна пребројавања у Мичигену, Висконсину, Аризони и Џорџији доведу у питање резултат у тим државама, то значи да трка за Доналда Трампа није завршена.

Ипак, Трампов правни тим би требало да докаже да је спорно 20.000 гласова у Висконсину, 45.000 у Пенсилванији и 150.000 у Мичигену. 

Пребројавање гласова није завршено у свим државама и трајаће све до 23. новембра, када се резултати шаљу у конгресе савезних држава, који треба да их потврде и до 10. децембра изаберу своје електоре који ће се састати 14. децембра и изабрати новог председника САД. 

Лидер републиканске већине у Сенату, сенатор из Кентакија Мич Меконел, није признао победу Џоа Бајдена поручујући да Доналд Трамп има право да тражи преиспитивање изборног процеса.

Рекао је да председник Доналд Трамп има стопостотно право да тражи преиспитивање резултата, да су резултати избора прелиминарни и да демократе не би требало да славе победу свог кандидата док се цео изборни процес не заврши. 

У међувремену и генерални тужилац Вилијам Бар послао је меморандум у коме од Министарства правде тражи да испита да ли је било неправилности у гласању на председничким изборима.

"Императив је да амерички народ може веровати да су избори спроведени тако да исходи тачно одражавају вољу бирача", наводи се у меморандуму који је објавио Бар.

Бар је у свом меморандуму рекао да, иако су државе примарно одговорне за спровођење и надгледање избора, Министарство правде има "обавезу да осигура да се савезни избори спроводе на такав начин да амерички народ може имати пуно поверење у изборни процес".

Рекао је и да његова овлашћење за истраге не би требало да се схвате као показатељ да су нерегуларности гласања утицале на исход избора, већ да би се обезбедило поверење у процес гласања.

"Дајем ово овлашћење и смернице како бих нагласио потребу да се благовремено и на одговарајући начин адресирају наводи о неправилностима приликом гласања, тако да сви, без обзира на жељеног кандидата или странку, могу имати пуно поверење у резултате наших избора. Амерички народ и лидери које слободно бирају не заслужују ништа мање", рекао је Бар.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво