Читај ми!

Доналд Трамп – често отписиван, још чешће победник

Актуелни председник САД је веома успешан бизнисмен коме је полазило за руком да од скоро свега направи добар посао. Излазио је као победник иако је често био отписиван. Волели га или не, Доналд Трамп је увек у центру пажње где год да се појави.

Доналд Џон Трамп

Датум рођења: 14. јун 1946.

Место рођења: Квинс, Њујорк 

Понекад поразом у бици проналазите нови начин да добијете рат. Доналд Трамп

Родитељи Доналда Трампа потичу из Европе. Отац му је немачког порекла, а мајка је шкотски имигрант. Рођен је као четврти од петоро деце. 

Приватну школу је похађао у родном Квинсу, пре него што је отишао на војну академију. После тога је започео студије на Универзитету Фордам у Њујорку, али се после две године пребацио на Универзитет Пенсилванија, где је учио финансије и трговину. Диплому је стекао 1968. године.

Након колеџа брзо се запослио у очевоj компанији, која је правила станове за средњу класу. Иако се бавио многим стварима, може да се каже да је посао с некретнинама обележио његову каријеру. А амбиције су му увек биле највише. 

Дошао је на чело фирме 1974. године и започео је велике пројекте. Компанија је изградила луксузне хотеле, Трамп-кулу, казина...

Осим тога, поседовао је авио-компанију и професионални фудбалски тим. Пословно искуство описује у првој књизи "Умеће преговарања" 1987. године, која је постала бестселер. Процењује се да је 1989. године његово богатство износило милијарду и по долара. Појавио се и на насловној страни магазина Тајм.

Испливао из кризе 

Почетак деведесетих година није био добар за Трампов бизнис. Због економске кризе и пада тржишта некретнина, био је у дуговима, а неколико његових казина је банкротирало. У 1995. години је пријавио огромне губитке.

Извлачи се тако што примењује нови пословни модел – продаје лиценцу и даје бренд на коришћење. На тај начин је наставио да шири своју пословну империју и да купује некретнине.

Опробао се и у телевизијском послу и то веома успешно – 2004. године покреће емисију "Шегрт" у којој су се учесници такмичили за управљачке послове у његовим компанијама. Програм је имао високе рејтинге, а верује се да је зарада била милион долара по епизоди. 

Доналд Трамп се појављивао и у филмовима. Сигурно се сећате његовог седмосекундног појављивања у филму "Сам у кући 2", када је Кевину показао пут до лобија хотела (прошле године је избио скандал када је једна канадска телевизија исекла ту сцену из филма).

Поседовао је и неколико лиценци за такмичења у лепоти, као што су Мис универзума и Мис САД, али и модну агенцију.

Петоро деце из три брака 

Трампова прва жена била је Ивана Зелничкова, којом се оженио 1977. године. Имају троје деце: Доналда јуниора, Иванку и Ерика.

Развели су се 1992. године, а већ наредне године Трамп се оженио глумицом Марлом Мејплс, са којом има ћерку Тифани (прошле године је њен боравак у Београду изазвао велику пажњу домаћих медија).

Трампов други брак се окончао 1999. године. Његова трећа и актуелна прва дама САД је словеначки модел Меланија Кнавс, са којом има сина Барона, рођеног 2006. године. Меланија је друга прва дама рођена ван САД.

Кандидат који није политичар 

Пре него што је ушао у трку за председника 2016. године, Доналд Трамп никада није био изабран ни постављен ни на једну функцију у држави.

Објавио је да улази у председничку трку у јуну 2015. године у говору у Трамп-кули. Слоган његове кампање био је "Учинимо Америку опет великом". Често је био исписан на качкету за бејзбол који је носио током својих митинга док је причао против политичких противника, илегалне миграције, владиних лобиста.

Обећао је ниже порезе, нове трговинске уговоре и стварање милиона радних места за америчке раднике.

Његов стил био је, у најмању руку, неуобичајен, а медији су преносили његове ставове оцењујући их контроверзним. Кандидатуру Републиканске партије стиче у мају 2016. године победивши кандидате међу којима су били искусни политичари и представници "политичких династија": Џеб Буш, Крис Кристи, Тед Круз, Марко Рубио, Џон Кашић...

На председничким изборима суочио се са још једном веома искусном политичарком – Хилари Клинтон, која је била први женски председнички кандидат једне од две главне партије у САД.

Никад не отписујте Доналда Трампа 

Док су се чак и неки чланови Републиканске партије јавно дистанцирали од Трампа, његове гласаче привукао је пословни успех, али и чињеница да није класичан политичар. Велико предизборно обећање било је градња зида на граници са Мексиком.

Скоро све предизборне анкете предвиђале су тријумф Клинтонове, али је Трамп остварио победе у традиционално републиканским као и важним "колебљивим" државама.

Иако је Клинтонова освојила више гласова у збиру гласача, резултат у електорским гласовима је био 306:232 у корист Трампа.

Током свог мандата, Трамп се суочио са истрагом у руском мешању у председничке изборе 2016. године.

Такође, покренута је и иницијатива за његов опозив, што је поделило Америку. 

Демократе су оптужиле Трампа да је вршио притисак на Украјину како би укаљао углед Џоа Бајдена, тада потенцијалног ривала на предстојећим изборима. Оптужбе су у Сенату одбачене. 

Сада је пред Доналдом Трампом још једна битка налик онима које је раније већ добијао. И овога пута излазне анкете говоре да заостаје за ривалом, и овога пута ривал је искусни политичар. Сигурно је да ће пресудну улогу опет имати "колебљиве државе", а Трампов главни адут опет је његов неуобичајени стил.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво