Јавили се "власници" оружја из Блаца

Такозвана "Ослободилачка национална армија" Албанаца тврди да је оружје које македонска полиција прошле недеље запленила код села Блаце на гранци са Косовом и Метохијом, њено власништво.

Припадници такозване "Ослободилачке националне армије" (ОНА) Албанаца у Македонији, у писму достављеном скопској телевизији "Алсат-М", запретили да ће "продужити дејства на свим деловима Бивше Југословенске Републике Македоније на којима живе Албанци" и да је оружје, заплењено прошле недеље код села Блаце, њено власништво.

У писму се наводи да је код места Студен, у близини пункта за снабдевање ОНА, војници наишли на заседу оружаних снага 'Славомакедонаца'.

"У сукобу је убијена једна особа са непријатељске стране, док је један војник ОНА лакше повређен", наводи се у писму, достављеном електронском поштом ТВ "Алсат-М", која емитује програм на албанском и македонском језику.

Македонски МУП демантовао је да је на страни полиције било жртава у недавном сукобу на граници Македоније са Косовом и Метохијом, у којем је, после обрачуна са 12-чланом групом, македонска полиција запленила велику количину оружја.

Македонска полиција саопштила је и да, у оваквим случајевима, није необично да се појединци или групе оглашавају у јавности, јер заплена велике количине оружја представља велики удар за екстремистичке групе, које представљају претњу не само за Македонију, већ и за цео регион.

Заплењено тешко наоружање

У акцији македонских полицијских јединица 28. априла, откривена је већа количина оружја, које је било распоређено у четири бункера на три километра од места Блаце, а заплењено је тешко наоружање, укључујући митраљезе, гранате и противтенковске мине, као и извесна количина пластичног експлозива и детонатора.

Полиција је пронашла и велику количину муниције различитог калибра.

Портпарол министарства унутрашњи послова Македоније Иво Котевски изјавио је пре неколико дана да је министарство почело акцију по добијању информација да је велика количина оружја ускладиштена на планини Скопска Црна гора, неколико километара севориостично од граничног прелаза Блаце.

Министарство је тада потврдило информације, које су раније пренели поједини медији, да је дошло до сукоба са 12-чланом групом и да је у нападу једна особа повређена.

Саопштење "ОНА" прослеђено је на девету годишњицу од почетка борби албанских екстремиста и македонских снага безбедности у кумановско-липковском региону 2001. године.

Исто као и сада, тадашња ОНА је медијима слала саопштења у којима је преузимала одговорност за нападе на полицијске станице и патроле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије