Читај ми!

Број страдалих у несрећи у Грчкој порастао на 57; шеф станице у Лариси прихвата одговорност

Грчка је прогласила тродневну жалост због најтеже железничке несреће у последњих неколико деценија. Најмање 57 особа је погинуло када се путнички воз на линији Атина–Солун сударио с теретним, код града Ларисе, у централној Грчкој. Министар саобраћаја поднео је оставку, а шеф железничке станице је ухапшен. Премијер Киријакос Мицотакис рекао је да све указује на људску грешку. Због штрајка железничара возови данас неће саобраћати у Грчкој.

Спасилачке екипе су и даље на терену и претражују вагоне након судара возова.

Амбасадор Душан Спасојевић рекао је за РТС да нема података да има повређених или погинулих српских држављана у судару возова у Грчкој.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис најавио је формирање експертске комисије за истрагу судара.

"Суочавамо се с неописивом трагедијом. Наше мисли су пре свега са родбином жртава. Наша дужност је да лечимо повређене, да идентификујемо тела. Али ту сам и да вам гарантујем да ћемо открити узроке трагедије и учинићемо све што је у нашој моћи да се овако нешто више никада не понови", поручио је Мицотакис.

Грчки министар инфраструктуре и транспорта Костас Караманлис поднео је оставку. Навео је да оставку подноси јер је то најмање што може да учини како би одао почаст жртвама.

Ухапшен је шеф железничке станице у Лариси, сматра се да сноси највећу одговорност за несрећу.

Председник грчких железничара Костас Генидунијас поручио је да на релацији Атина–Солун не раде ни семафори, ни показивачи, ни контрола саобраћаја и да се све ради ручно.

"Ако би функционисало, машиновође би виделе црвени сигнал и возови би се зауставили на 500 метара један од другог", истакао је Генидунијас истичући да су радници више пута због тога протестовали.

У писму од 7. фебруара грчки синдикат железничара указао је на бројне проблеме у грчкој железници. Навели су да "све док се не предузму заштитне мере на радним местима и безбедан рад и саобраћај возова, незгодама неће бити краја".

Испред седишта Хеленске железнице у Атини, око хиљаду демонстраната протестовало је због судара возова. Дошло је и до сукоба са полицијом.

Возови данас неће саобраћати у Грчкој, након што је Панхеленска федерација железничких радника (ПОС) одлучила да ступи у 24-часовни штрајк. И атински метро данас неће радити.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво