Читај ми!

Крстић: Сусрет у Загребу позитиван корак, али не треба преувеличавати

Традиционалном Божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу данас ће присуствовати потпредседник Владе Ивица Дачић и патријарх српски Порфирије. Најављен је долазак хрватског премијера и министара. Професор Факултета политичких наука Милан Крстић каже да је то позитиван корак, али да га не треба преувеличавати. Потребни су нам формални састанци, радне групе за превазилажење отворених питања, истиче Крстић.

Божићном пријему Српског народног вијећа присуствују први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министар за људска права Томислав Жигманов, као и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Професор ФПН-а Милан Крстић каже да то представља позитиван корак у односима Београда и Загреба, али да га не треба преувеличавати, будући да, према доступним информацијама, нису предвиђени билатерални састанци.

"Да бисмо ишли напред потребни су формални састанци, радне групе које ће радити на превазилажењу отворених питања", навео је Крстић.

Подсећа да смо имали и симболично значајније догађаје у прошлости, попут састанка тадашње хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и Вучића у Загребу, који је најављивао много, али ипак није било конкретног корака унапред.

Крстић сматра да би сарадња у области евроинтеграција могла да буде једно од питања око којих би две земље најбрже могле да се договоре, а важну улогу у отопљавању односа могле би да имају мањине.

"Око неких питања се нећемо сложити, као што је итнерпретација догађаја из деведесетих, али добро је да се то стави сада по страни", рекао је Крстић.

Коментаришући положај Срба у Хрватској, Крстић је рекао да је добро што они учествују у актуелној влади, али да постоје и негативне поруке, попут избацивања ћирилице из Вуковара, од стране локалних власти.

"Треба успоставити толерантни дијалог, радити на заштити српског идентитета на начин да се очува, без било какве шире политичке заврзламе", закључио је професор ФПН-а.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво