Читај ми!

Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против држављанина Србије за ратни злочин у Сребреници

Портал Кликс преноси да је тужилаштво БиХ подигло оптужницу против М. Ј, држављанина Србије из Новог Сада, због, како се наводи, "сумње на учешће у геноциду у Сребреници".

Оптужени М. Ј (1968), рођен у Зворнику, терети се да је починио кривично дело геноцида, а оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

М. Ј се терети да је, као заповедник чете Војне полиције Зворничке бригаде ВРС, учествовао у удруженом злочиначком подухвату.

Он је, према оптужници, у периоду од 13. до 15. јула 1995. године, заједно са припадницима Војне полиције којима је био надређени, одлазио на локације где је био заробљен велики број мушкараца и дечака бошњачке националности са подручја Сребренице, где су припадници Војне полиције учествовали у заточењу, транспорту и стрељањима и убиствима жртава.

У оптужници се наводи да су оптужени, као и њему подређени припадници Војне полиције, учествовали у заробљавању, транспорту на места стрељања, као и убиствима заробљеника не локалитетима у близини школе у Ораховцу, где је, како се наводи, стрељано више од 800 жртава, брани у Петковцима где је стрељано више од 700 жртава и локацији шљункаре у Козлуку, где је стрељано више од 800 жртава.

Тужилаштво најављује да ће позвати 83 јавна сведока, 16 сведока уз мере заштите, међу којима и сведоци који су дали исказ у поступцима у Хагу.

Најављује и исказе више стручних вештака, међу којима су и међународни експерти који су учествовали у откривању масовних гробница, документима и материјалима добијеним у сарадњи са судом у Хагу, те прилагање више од 250 материјалних доказа.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво