Читај ми!

Подигнута оптужница против Весне Меденице и њеног сина

Специјално државно тужилаштво Црне Горе предало је оптужницу против бивше председнице Врховног суда Весне Меденице и њеног сина Милоша, саопштио је државни тужилац Вукас Радоњић.

Оптужница је подигнута и против Дарка Лаловића, Василија Петровића, Бојана и Марка Поповић, Милице Влаховић Милосављевић, Марка Вучинића, Милорада Меденице, Луке Бакоча, Петра Милутиновића, Иване Ковачевић, Радомира Раичевића, Марјана Бевење, Стева Караникића и Горана Јовановића и "Kopad Company" доо Никшић, преноси РТЦГ.

Како се наводи у оптужници, они се сумњиче за кривична дела стварање криминалне организације, продужено кривично дело кријумчарење, продужено кривично дело давање мита, примање мита, противзаконити утицај и навођење на противзаконити утицај, злоупотреба службеног положаја, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, омогућавање уживања опојних дрога, недозвољено држање оружја и експлозивних материја, тешка телесна повреда и спречавање доказивања

Предложено је и да се окривљенима Милошу и Весни Меденици, Марку Вучинић и Марјани Бевења продужи притвор због опасности од бекства.

Окривљеном Милошу Меденици се, између осталог, ставља на терет да је у 2019. години створио криминалну организацију, чији су припадници постали окривљена Весна Меденица, девет окривљених лица и окривљено правно лице, са циљем вршења кријумчарења цигарета и противзаконитог утицаја на судску власт, а ради стицања незаконите добити и моћи, те да је, у саизвршилаштву са окривљеним припадницима криминалне организације, избегавајући мере царинског надзора, из Слободне царинске зоне луке Бар, кријумчарио цигарете на царинско подручје Црне Горе, ради продаје, уз помоћ лажне документације и давања мита окривљеним царинским службеницима.

Шта се Весни Меденици ставља на терет 

Весни Меденици се ставља на терет да се, у периоду од 2019. до 2021. године, обавезала да ће, коришћењем свог службеног положаја председнице Врховног суда Црне Горе и претпостављеног утицаја, као бивше председнице тог суда, посредовати да се одређени парнични предмети који су се водили пред Вишим судом у Подгорици и Врховним судом Црне Горе заврше у корист привредних друштава "Fab Live" и "Cijevna Commerce", без обзира на чињенично стање, у чему јој је помагао окривљени Милош Меденица и поједини припадници криминалне организације, а да су је на противзаконити утицај навели окривљени Поповићи и Петровић, те да је за њено посредовање дат мито.

Меденица је осумњичена и да је, крајем 2018. и почетком 2019.године, као председница Врховног суда Црне Горе, подстрекавала окривљену Милицу Влаховић Милосављевић, судију Привредног суда Црне Горе, да злоупотреби службени положај и у парници и супротно Закону о извршењу и обезбеђењу, донесе привремену меру у корист Рада Арсића, кума окривљене Весне Меденице, и његовог привредног друштва, чиме су теже повређена права друге парничне странке.

Такође, како се наводи, Меденици се ставља на терет и да је у 2019. години, као председница Врховног суда Црне Горе, користећи службени положај, а у 2022. години, као бивша председница тог суда, користећи друштвени положај и претпостављени утицај, посредовала код судија Врховног суда Црне Горе, односно судије Основног суда у Херцег Новом, да изврше службене радње супротно Закону о судском савету и судијама, односно Закону о парничном поступку, и донесу одлуку у предмету корист привредног друштва "Царине".

Она је ухапшена у априлу, а на челу Врховног суда била је пуних 17 година, до оставке коју је поднела крајем 2020. године.

Лалевић оптужен да је посредовао у куповини дроге за Милоша Меденицу 

Дарко Лалевић је осумњичен да је, у 2020. години, искоришћавањем свог службеног положаја службеника Управе полиције неовлашћено посредовао у куповини опојне дроге за окривљеног Милоша Меденицу, којем се ставља на терет да је купљену дрогу давао на уживање другима, али и да је у кући држао оружје чије је држање грађанима забрањено и носио га на јавном месту.

"За кривично дјело стварање криминалне организације је прописана казна затвора од три до 15 година, за кривично дјело кријумчарење, затвор од једне до осам година, за кривична дјела противзаконити утицај и навођење на противзаконити утицај, казна затвора од једне до осам година, односно од три мјесеца до три године, за кривично дјело злоупотреба службеног положаја од шест мјесеци до пет година, а за кривична дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога и омогућавање уживања опојних дрога казна затвора од двије до 10 година, док је, за недозвољено држање оружја и експлозивних материја прописан затвор од једне до осам година", наводи се у саопштењу Радоњића. 

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво