Читај ми!

Цвијановић: Верујем да неће бити нестабилности, Република Српска остаје на досадашњем курсу

Република Српска ће остати на досадашњем политичком курсу, будући да се према прелиминарним резултатима општих избора на нивоу ентитета не мењају доносиоци одлука, рекла је у интервјуу за Радио Београд актуелна председница Жељка Цвијановић, која је освојила највише гласова у трци за српског члана Председништва БиХ. Поручила је и да верује да у Републици Српској неће доћи до нестабилности због иницијативе опозиције да се понове избори за председника Републике Српске.

Жељка Цвијановић je, гостујући у емисији "У средишту пажње", истакла да не очекује значајне промене у односу представника друга два народа према Рeпублици Српској, али додаје да је задатак свих да се на најбољи могући начин бави заштитом ентитета, кроз законом и Уставом предвиђене надлежности.

"Важно је покушати договором решавати сва питања, имајући у виду уставни капацитет Републике Српске. Бавићемо се сигурно озбиљним питањима, али смо до сада видели да заједнички органи на нивоу БиХ често нису деловали пријатељски према својим грађанима, а ту мислим и на Српску и на Федерацију. Мислим да је то пракса која по логици ствари и политичкој зрелости треба да буде прекинута. Важно је на да крају видимо шта треба да учинимо за своје грађане, пре свега економски", навела је Цвијановићева.

Каже и да у Сарајеву не би требало да буде политичке блокаде, пре свега великих економских пројеката.

"Имали смо примере у последњих неколико година са заједничког нивоа власти, односно из 'политичког Сарајева' блокаду изградње хидроелектране Бук Бијела, коју радимо заједно са Србијом, затим, такође заједничког пројекта са Београдом – аеродрома у Требињу, блокаде инвестиција других држава, као Хрватске са Пељешким мостом, па и ауто-пута до Сарајева", додаје Цвијановићева.

Верује да у Републици Српској неће доћи до нестабилности због иницијативе опозиције да се понове избори за председника Републике Српске и каже да Милорад Додик према досадашњим подацима Централне изборне комисије има значајну предност.

"Нестабилност може да се деси, али не верујем, јер имамо законе и законске процедуре које опозиција није поштовале. Пријаве нису послате по процедури, већ су њихови представници одмах отишли у изборну комисију, а то је заправо био увод у јучерашње протесте. На неким местима где је поновљено бројање, видели смо да је Милорад Додик прешао у вођство, тако да верујем да неће бити проблема и оцењујем ове изборе као демократске и слободне", наводи Цвијановићева.

Актуелна председница Републике Српске и према прелиминарним резултатима будућа српска чланица Председништва БиХ коментарисала је и одлуку високог представника Кристијана Шмита да одређене измене закона наметне и у самом изборном дану.

"Мора се рећи да са аспекта легитимитета, Република Српска не доживљава Шмита као високог представника. Али, све и да је он прошао све процедуре, никада ниједним актом није утврђено његово право и легитимитет да мења законе и устав. То су представници годинама радили, узурпирајући права домаћих институција. Мој став је да политичари улазе у трку, добијају мандате и они би требало да буду одговорни према својим грађанима – и онима који су их бирали и према онима који за њих нису гласали", наводи Цвијановићева.

Будућност Републике Српске Жељка Цвијановић види и кроз регионалну сарадњу, а како каже, у томе је на првом месту Србија.

"Много пута сам рекла да је Србија ослонац Републике Српске у сваком погледу и нама је важна улога Србије и са аспекта правних веза садржаних у Споразуму о паралелним везама. Ту је и улога Србије у Дејтонском споразуму. Све што је Србија до сада показала је да стоји на страни Дејтона и да нема ништа ни против кога у БиХ, да поштује сва три народа, али да има посебно емотиван однос према Републици Српској и то је јасно и фер и очекивано и толико нормално да не знам зашто би неко имао нешто против тога", закључила је Цвијановићева у интервјуу за Радио Београд 1.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара