Читај ми!

Шмит наметнуо измене Изборног закона у БиХ

Високи представник Кристијан Шмит вечерас је, после затварања биралишта на изборима у БиХ, наметнуо измене Изборног закона. Измене, напоменуо је, неће утицати на гласове које су грађани дали на данас одржаним изборима. Мере ће унапредити функционалност институција у Федерацији БиХ и осигурати да грађане заиста представљају они које су изабрали, истакао је Шмит.

Кристијан Шмит је вечерас искористио бонска овлашћења и наметнуо измене Изборног закона БиХ, јавља Кликс.

Измене неће утицати на гласове које су грађани дали на данас одржаним изборима, истакао је Шмит у писму у којем грађанима захваљује и честита им на изборима.

За судбину земље је, каже, кључно да више не буде блокада.

"Због тога сам наметнуо мере које ће унапредити функционалност институција у Федерацији БиХ. Оне ће омогућити свим грађанима да се њихов глас чује и осигурати им да их заиста и представљају они које су изабрали", истакао је Шмит.

Измене се, напомиње, не односе на директне изборе, већ на постизборне преговоре о страначким коалицијама те успостављање индиректно изабраних тела.,

"Велика реформа Изборног закона и даље неопходна" 

"Да будем јасан, ово није и не може бити велика реформа Изборног закона која је још увек неопходна и нашироко дискутована. Снажно препоручујем да се ове две ствари посматрају одвојено. Тај посао тек треба да се обави и ја сам спреман урадити свој део како бих то подржао", додао је Шмит.

Ово, такође, није имплементација одлука државних и међународних судова. "То је и даље неопходно учинити што је пре могуће. Да сам могао, односно да имам право да то урадим, ја бих то већ урадио. Међутим, право да се мењају одредбе дејтонског устава државе је искључиво право Парламента БиХ", истиче Шмит.

"Уводе се механизми за деблокаду и строги рокови" 

Одлукама се, објашњава Шмит, уводе механизми за деблокаду и строго утврђени рокови, чиме ће се осигурати функционалност Федерације БиХ.

"Многе процедуре су поједностављене. Уведени су рокови. И постоје последице у случају игнорисања ових рокова. Након данашњих одлука, ниједна политичка странка, нити било који изабрани званичник, неће више моћи држати Федерацију за таоца", поручује високи представник.

Према његовим речима, постоји потреба да конститутивни народи задрже своје заштитне механизме, а да истовремено ти заштитни механизми не могу бити употребљени за парализу система.

"Овом одлуком сам повећао број делегата у Дому народа. Тиме се омогућава расподела мандата тако да се исправља презаступљеност сваког од три конститутивна народа у неким кантонима о чему је било речи у случају Љубић те у неким другим пресудама. Такође, сада по први пут Остали из свих кантона могу бити заступљени у Дому народа Федерације БиХ", додаје Шмит.

Како је саoпштила канцеларија Високог представникa, одлука ће помоћи да се спречи злоупотреба виталног националног интереса спецификовањем делокруга питања која могу бити предмет позивања на витални национални интерес, чиме ће се елиминисати неограничена и неодређена категорија интереса, те осигурати да свако позивање на витални национални интерес буде предмет разматрања од Већа за витални национални интерес.

Изменама Изборног закона и Устава Федерације Босне и Херцеговине, Шмит је повећао број делегата у Дому народа Федерације БиХ на 80, а клуб сваког конститутивног народа на 23 делегата, пише Кликс.

Високи представник је техничке измене изборног закона наметнуо још крајем јула, напомињући да је политичке измене само ставио на чекање, јер жели да босанскохерцеговачким политичарима пружи још једну шансу за договор, који није постигнут.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво