Читај ми!

Црна Гора, посланици данас о скраћењу мандата Скупштини

Посланици црногорског парламента требало би данас да расправљају о предлогу председника државе Мила Ђукановића за скраћење мандата Скупштини. Седница је заказана за 12 сати.

Законодавни одбор се о томе није изјаснио јер Ђукановић није дошао на две седнице тог скупштинског тела.

Вијести пишу да данашње седнице највероватније неће ни бити јер се синоћ парламентарна већина сагласила да неће подржати дневни ред.

Седница је заказана за 12 часова.

Посланица ДФ-а Симонида Кордић је рекла је синоћ да ће се ова иницијатива данас ипак наћи пред посланицима у парламенту. 

Ђукановић је у образложењу за скраћење мандата парламенту навео да се нису стекли услови да мандат за састав Владе повери лидеру Демоса Миодрагу Лекићу.

Како је рекао, консултативни процес је јасно показао да нема основа да се у Уставом предвиђеном року предложи мандатар који би обезбедио подршку у Скупштини за састав 44. Владе Црне Горе.

"Скраћење мандата Скупштини најоптималније решење у датој политичкој ситуацији, и да је у најбољем интересу свих грађана Црне Горе, јер се тиме отвара могућност за организовање превремених парламентарних избора у што краћем року", сматра Ђукановић.

То ће, како је оценио, омогућити избор Владе која ће деловати у пуном капацитету.

Стара скупштинска већина је овај предлог је већ одбила и посланици тих коалиција и политичких партија потписали су иницијативу за покретање поступка за разрешење председника Ђукановића и са образложењем да је повредио Устав током процеса предлагања мандатара.

У међувремену, Ђукановић је поручио да ће, уколико његов предлог у Скупштини не буде изгласан, поступити у складу са својим уставним овлашћењима, и подсетио да Устав предвиђа, у одређеним околностима, и доношење указа о распуштању парламента.  

Носиоци политичке власти у Црној Гори, посланици и председник државе потпуно другачије гледају на актелну правну ситуацију насталу после изгласавања неповерења влади Дритана Абазовића, а и једни и други се позивају на Устав, али га различито тумаче.

Инстанца која би требало да одлучи ко је у праву за сада не функционише.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво