Читај ми!

Црна Гора, од предлога за скраћење мандата парламенту до 41 потписа за подршку Лекићу

Председник Црне Горе Мило Ђукановић није прихватио предлог да Миодраг Лекић буде мандатар за састав нове Владе. Истовремено је предложио скраћење мандата садашњем сазиву Скупштине Црне Горе. Парламентарна већина саопштава да су прикупили 41 потпис за подршку мандатару Миодрагу Лекићу. Потписи достављени Ђукановићу.

Мило за драго, враћа Мило Ђукановић. Уз образложење да се једино у овим преговорима лидери коалиције, који тврде да имају већину, нису одазвали на консултације. И не само то.

"Нису приложили ни потписе већине посланика, а позивају се на претходно искуство које је сасвим другачије. Дакле, нисам стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира Владу која би понудила решења веома тешких проблема на финансијском, економском, правном, институционалном и политичком плану. Посебно на безбедносном, имајући у виду актуелну кризу у Европи изазвану агресијом Русије на Украјину, која има несумњиве импликације на безбедност Западног Балкана", каже Мило Ђукановић.

Први је реаговао покрет премијера у техничком мандату Дритана Абазовића.

"Ђукановић је овим чином показао недемократски карактер, самовољу и аутократски манир, јер Уставом и законима није предвиђено да се за именовање мандатара Владе потписи морају сакупити. Без потписа посланика одређени су готово сви мандатари влада у Црној Гори. Предлогом за скраћење мандата Скупштини прекршио је Устав", наводи УРА.

Исход двонедељних преговора, после осам састанака, саопштен је јуче - уочи истека рока. За мандатара нове владе предложен је Миодраг Лекић, али без достављених потписа 41 посланика колико су обезбедиле партије победнице на изборима 2020.

"Имамо 41 потпис иако то није била уставна обавеза да се доставља Ђукановићу. Међутим пошто је покушао да злоупотреби Устав саопштавајући да он има утисак да ми немамо 41 посланика данас смо то демонстрирали са 41 потписом и зато очекујем од њега да у току вечери да мандат Миодрагу Лекићу и да опозове допис који је упутио Скупштини Црне Горе са захтевом да дође скраћења мандата Скупштини", рекао је Милан Кнежевић из Демократског фронта.

Кнежевић каже да ће председнику Црне Горе доставити потписе.

О распуштању Скупштине и расписивању парламентарних избора у Уставу Црне Горе постоје два члана: Према члану 84 на предлог председника Црне Горе, Владе или најмање 25 посланика Скупштини се може скратити мандат. У Члану 92 пише да се Скупштина распушта указом председника Црне Горе.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво