Читај ми!

Пахор приредио вечеру за учеснике Самита Брдо-Бриони

Председник Словеније Борут Пахор приредио је неформалну вечеру за учеснике сутрашњег састанка у оквиру Процеса Брдо-Бриони.

Вечери у Љубљани није присуствовао председник Србије Александар Вучић, који је боравио у посети Уједињеним Арапским Емиратима.

Уочи вечере, Пахор и копредседавајући Самита, председник Хрватске Зоран Милановић, одржали су састанак, на којем су разговарали о темама које ће се наћи на дневном реду сутрашњег састанка на Брду код Крања.

"Састанак лидера Брдо-Бриони биће прилика да се сагледа тренутна ситуација у региону и, пре свега, да се позову чланице и институције ЕУ да убрзају процес проширења. У неформалној атмосфери, лидери ће моћи да размене мишљења и о другим актуелним темама", наведено је претходно у најави кабинета председника Словеније.

Иницијатива Процеса Брдо-Бриони настала је 2010. године када су тадашњи словеначки и хрватски премијер, Борут Пахор и Јадранка Косор, након потписивања споразума о арбитражи између две земље, желели да дају пример лидерима Западног Балкана и подстицај за решавање билатералних питања и повећање темпа на европском путу.

Од 2013. године састанци у оквиру Процеса Брдо-Бриони се одржавају сваке године, а скупу лидера региона придруживали су се и специјални гости међу којима су били некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел, ранији председник Аустрије Хајнц Фишер, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, председник Пољске Анджеј Дуда, његов италијански колега Серђо Матарела, актуелни председник САД, тада у функцији потпредседника Џозеф Бајден, те и представници европских институција.

На 11.састанку, ове године, неће бити високих представника ЕУ или високих политичких гостију изван региона.

Приликом недавног боравка у Београду, у склопу припрема за Самит, Пахор је рекао да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао "о свим значајним питањима за успех конференције, за два циља која су била у пром плану у претходних 11 година, а то су европска перспектива Западног Балкана и друго мир, стабилност и развој региона".

Председник Словеније је тада рекао да сматра да постоји могућност да се сви лидери у региону сложе да се Србији, Црној Гори, Северној Македонији још брже отворе врата, да се заврше приступни преговори и да постану чланице ЕУ и да се ти преговори убрзају.

Пахор је навео, када је реч о Самиту Брдо-Бриони и ситуацији у региону, да су услови сада лошији него прошле године када су се састали и додао да се још прошле године осликавало лошије расположење.

Самит почиње сутра у 11 сати, у дворцу Брдо код Крања, за када је предвиђено пленарно заседање, након којег ће уследити прес конференција домаћина Самита и изјаве званичника, после чега ће се наставити разговори на радном ручку и билатералним састанцима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво