Читај ми!

Вучић у УАЕ: Потписан споразум по којем ћемо добити милијарду долара по повољној каматној стопи

Председник Србије Александар Вучић, који је у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима, изјавио је да је потписан споразум две земље, по којем ће Србија добити милијарду долара по повољној каматној стопи, чиме ће обезбедити солвентност.

Извештај Тамаре Стојсављевић

Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан: Јачање веза УАЕ и Србије

Председник Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан изјавио је да је задовољан састанком са председником Србије Александром Вучићем.

Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан је на свом Твитер налогу написао да се са задовољством састао са Вучићем како би потписали свеобухватни споразум о стратешком партнерству две земље.

Према његовим речима, тај споразум јача чврсте билатералне везе Србије и УАЕ и обећава унапређење сарадње на свим нивоима у будућности.

Мали: Кредит од УАЕ по камати од три одсто

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија са Уједињеним Арапским Емиратима потписала споразум о кредиту од милијарду долара по каматној стопи од само три одсто што је, истиче, веома важна вест за грађане Србије јер са тим новцем додатно снажимо наше јавне финансије.

"Каматна стопа од само три одсто, то је у овом тренутку незамисливо. Каматне стопе су на тржишту седам, 7,5 одсто. Само на камати штедимо 40, 45 милиона долара", рекао је за Пинк Мали, који заједно са председником Србије Александром Вучићем борави у званичној посети УАЕ.

Мали је истакао да на овај начин Србија снажи јавне финансије и има новца и да врати неке старе кредите.

"Са друге стране, ово нам даје могућност да реагујемо када је набавка гаса и неких других енергената у питању, даје нам могућност да са што мање негативним последицама пребродимо ову кризу", истакао је Мали.

Вучић: После енергетске кризе, долази рат за храну

Председник је пренео да је једна од тема разговора са председником Уједињених Арапских Емирата шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном била енергетска криза, за чије превазилажење ће Србији значити и споразум потписан са Емиратима, али и указао да нас све очекује и криза хране, за коју морамо да се припремимо.

"Причали смо о енергетској кризи, нафти, гасу... Како да решавамо тај проблем, а то је и један од разлога зашто смо обезбедили овакву врсту подршке", рекао је Вучић новинарима.

Додао је да су разговарали и о додатним улагањима УАЕ у Србији, уз примедбу да су Емирати у својој земљи успели сва јавна предузећа да подигну и да их "избаце" на берзу, да зарађују новац.

"Од њих можемо да стекнемо искуства, да видимо шта можемо да научимо... Са Норвежанима радимо на мастер плану за нашу енергетику, и све што радимо, радимо стратешки, дубински, за будућност, а не за преживљавање једне зиме", рекао је Вучић.

Упозорио је да ће следећа зима, после надолазеће, бити још тежа.

Констатовао је и да офанзива украјинске војске не значи и крај рата, већ још жешће борбе, и продужење рата, а онда то значи да ће све бити скупље, новац, енергетнти...

Посебно је указао да ће уследити и криза хране. У том смислу, скренуо је пажњу на случај Хрватске, која је, каже, донела добре мере за ограничење цене, али чим је то урадила - дошло је до несташице уља.

То је нешто што са таквим мерама, не можете да спречите, јер уследе шпекулације трговаца. "После енергетике долази рат за храну. Морамо и за то да се спремимо, да све стратешки сагледавамо и зато је пријатељство и братство са Емиратима од суштинског значаја. Сада се много лакше дише, много смо сигурнији сада", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Потписан споразум вредан милијарду долара

Председник Вучић изјавио је у Абу Дабију да је министар финансија Синиша Мали потписао споразум по којем ће Србија добити милијарду долара по повољној каматној стопи, чиме ће обезбедити солвентност.

"Да излазимо на финансијско тржиште коштало би нас најмање 2,5 пута више. Овај споразум је као поклон и огромна подршка Србији", истакао је Вучић.

Вучић је објаснио да нам у јануару доспевају обавезе старих кредита које морамо да враћамо, а да не би трошили новац који имамо сада, а морамо да купујемо скупу енергију на тржишту, овим новцем обезбеђујемо пуну ликвидност уз солвентност коју имамо.

Напоменуо је да ће Србија добити финансијску подршку и средства по дупло мањој камати од оне по којој се задужују западне земље.

Вучић је рекао да у овој ситуацији земље готово да не могу да нађу кеш кредите. Додао је да се земље чланице ЕУ, попут Мађарске и Румуније, задужују по каматама од шест одсто.

Истакао је да ће наша држава само на томе зарадити огроман новац.

"То је огромна подршка и нашем буџету и финансијама. Очекујемо и да направимо стендбај аранжман са ММФ-ом и ту да обезбедимо додатну подршку. Са (шефом Мисије ММФ-а) Јан Киз Мартејном сваки дан разговара министар финансија. Да ми осигурамо наше финансије и да ако има нешто негде да се купи можемо увек да купимо, а да држимо ниво јавног дуга тако да никада не пређе 60 одсто БДП-а, односно ниво Мастрихта", рекао је Вучић.

Навео је да су у делегацији и људи из војне индустрије пошто су Емирати заинтересовани за многе наше производе. "Буквално сада можемо да продамо наредних 30 година три пута већу производњу. Сви хоће да купују муницију, гранате, ракете, бомбе, све што правимо", указао је.

Изјава председника Вучића

Председник у Палати народа, потписано девет споразума

Председник Александар Вучић стигао је у Палату народа у Абу Дабију, где га је дочекао председник УАЕ шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан и где је потписано девет споразума између две земље.

Шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан дочекао је Вучића речима : "Добро дошао у своју другу отаџбину".

Дочек је приређен уз 21 испаљен плотун, као и химне две земље.

Вучић је изразио захвалност шеику Бин Заједу на величанственом пријему и дивном пријатељству које показује према Србији, називајући га драгим пријатељем.

"Хвала на свему што смо урадили заједно. Радујем се Вашем доласку у Београд, да видите како напредују наши пројекти и сигуран сам да можемо још више да урадимо у интересу наших земаља", поручио је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsbijeav.

Председник Србије Александар Вучић је у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима на позив шефа те државе шеика Мухамеда бин Заједа.

У фокусу разговора председника Александра Вучића и шеика Мухамеда бин Заједа у Абу Дабију су енергетика, војна и економска сарадња.

Вучићу је јуче приређен дочек на аеродрому у Абу Дабију, после чега је уследила свечана вечера коју је у његову част приредио шеик Мухамед бин Зајед.

Двојица лидера су разговарала о геополитичкој ситуацији, билатералној сарадњи, и другим важним темама.

Иначе, Вучићу је ово прва званична посета Абу Дабију у новом мандату, где борави на позив шеика Мухамеда бин Заједа, који је након смрти полубрата шеика Калифе у мају дошао на чело Уједињених Арапских Емирата, као трећи председник те богате заливске државе од 10 милиона становника.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво