Читај ми!

Ердоган против наметања измена Изборног закона у БиХ

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у Сарајеву да се противи било каквом наметању одлука када је реч о изменама Изборног закона БиХ.

На питање да ли подржава високог представника Кристијана Шмита да донесе политичке измене Изборног закона, Реџеп Тајип Ердоган није позитивно одговорио. Оцењује да би то нарушило демократију.

"Одлуке у вези са Изборним законом доносе ова тројица лидера, они треба да донесу ту одлуку. Овде не треба да имамо интервенцију високог представника. То се коси са демократским принципима", рекао је Ердоган новинарима након састанка са члановима Председништва БиХ и министрима у Савету министара БиХ.

Указао је на да је остало још месец до избора и да за измене Изборног закона нема времена. 

"Имамо период који је мањи од месец дана и у овом периоду свака интервенција је интервенција у демократски процес БиХ. Ми смо против било каквих интервенција у демократском процесу", рекао је Ердоган.

Додао је како су Џаферовић, Додик и Комшић донели одлуку да земља иде на изборе и да у овом тренутку Турска само жели за БиХ позитиван изборни исход.

"Грађани у БиХ и Турској ће путовати са личним картама" 

Говорећи о односима двеју држава, председник Турске је најавио да ће јачање веза између њих бити настављено, а као један од начина оснаживања тих односе, одлучено је, рекао је, да држављани Турске и Босне и Херцеговине убудуће границе двеју држава прелазе само уз личну карту.

"Настављамо пружати нашу развојну помоћ БиХ и радимо на томе да се започне међусобно путовање са личним картама између две земље. Донели смо ту одлуку, наши министри спољних послова ће испоштовати процедуре, а након тога ћемо из Турске у БиХ и из БиХ у Турску путовати само са личним картама", потврдио је Ердоган.

Сличан споразум, рекао је Ердоган, Турска ће сутра потписати и са Србијом, а раније је то, подсетио је, урађено са Бугарском.

Ердоган је рекао да су у разговору са званичницима БиХ отворене многе теме попут унапређења билатералне сарадње, трговине, повезивања народа у региону.

"Општи избори у БиХ од велике важности" 

Говорећи о изборима и политичким проблемима који изазивају кризу у БиХ, Ердоган је рекао да су предстојећи Општи избори у БиХ од велике важности.

"Још једном сам истакао важност који придајемо миру, као и нашу подршку БиХ. Ову државу очекује у наредном периоду интензивна политичка агенда и од виталног је значаја да избори буду транспарентни. То је важно за целу регију. Због тога промовисање изборне атмосфере посебно је важно за мир и стабилност БиХ. Желим да изборни резултати буду од користи за целу БиХ", рекао је Ердоган.

Још једном је нагласио спремност Турске да уз сагласност свих страна "да све од себе како би се превазишли проблеми у БиХ".

Разговарано је, рекао је, и о унапређењу односа у региону, а главни пројекат који би томе допринео је градња ауто-пута Сарајево–Београд који ће, како је рекао, приближити не само државе, већ и народе.

"Велику важност придајемо пројекту ауто-пута. Моје колеге су указале на важне ствари у вези са овим пројектом по питању финансија, и наложили смо да се што пре уклоне ти проблеми", рекао је председник Турске.

Ердоган је у посету Сарајеву стигао неколико дана након званичног почетка предизборне кампање.

Након посете БиХ, Ердоган ће током вечери стићи у дводневну посету Србнији, након чега ће посетити и Хрватску.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво