Читај ми!

Анкара оптужује Атину да је помоћу радара С-300 "закључала" турски Ф-16, Грчка негира

Анкара је оптужила Атину да наставља са непријатељским акцијама према турским авионима – тврди да је авионе Ф-16 "закључао" радар одбрамбеног система С-300, стациониран на Криту. Атина негира оптужбе, тврди да је пресретање обавио авион према стандардној процедури.

Извори из турског Министарства одбране саопштили су да су се турски авиони, који су обављали извиђачку мисију у оквиру НАТО-а над Медитераном и Егејским морем, нашли под радаром система С-300.

Инцидент се догодио 23. августа док су турски авиони летели на 10.000 стопа западно од Родоса, навело је министарство. 

Наиме, Грчка на Криту има одбрамбене системе С-300, руске производње, још од касних деведесетих. Постављени су током велике кризе у односима Анкаре и Атине око Кипра.

Турски извори наводе да овакав потез није у складу са духом НАТО-а. "Упркос овој непријатељској акцији, турски авиони су обавили своју мисију и безбедно се вратили у своје базе", навели су извори.

Турско министарство одбране је раније саопштило да су грчки ловци 22. и 24. августа узнемиравали турске авионе док су обављали НАТО мисију.

Грчка, међутим, демантује тврдње о томе да су се турски Ф-16 нашли под радаром С-300, као и да је пресретање обавио грчки борбени авион у складу са међународним правилима и према стандардној пракси.

Катимерини је објавио, позивајући се на званичне податке прикупљене од јануара до јула, да је у овој години забележен највећи број нарушавања ваздушног простора Грчке од стране Турске у последњих 14 година.

Према тим подацима, 4.734 пута је нарушен ваздушни простор ове земље, а прекршаји су забележени и кад је реч о територијалним водама Грчке (3.215 инцидената).

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво