Читај ми!

Новинарско питање разбеснело Шмита, нижу се реаговања

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит бурно је јуче реаговао на новинарско питање о изменама изборног закона. Од тада, нижу се реакције у БиХ, али и у Немачкој одакле долази.

Протоколарна посета високог представника у БиХ Горажду - неочекивано - постала је прва вест у БиХ и шире. Све због реакције на новинарско питање о томе да ли је спреман да, у изостанку политичког договора, наметне измене Изборног закона.

"Глупост, потпуна глупост. Људи, нисам дошао овде да седим и стојим, ја бринем за ову државу. Ово је град у којем су људи губили животе и ми нисмо овде да играмо политичке игре. А у овој држави људи играју политичке игре. Не људи, него политичари", рекао је Кристијан Шмит, високи представник у БиХ.

Први се огласио политичар који Шмита и не признаје као високог представника, Милорад Додик. Прво на Твитеру, онда и после састанка са руским амбасадором у БиХ.

"Видимо сада једног разјареног, бесног Шмита који се понаша како се понаша. Износи се нетачност - он је изјавио јуче да су људи гинули, сви ови што су погинули за БиХ, то наравно није тачно. Припадници војске РС и наше становништво није гинуло за ту идеју, они су гинули за неку другу идеју о независној и несамосталној РС", рекао је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

Не на Шмитову, већ на Додикову реакцију одговорио је Жељко Комшић, хрватски члан председништва, који је на функцији захваљујући гласовима Бошњака.

"Додик наравно износи неистине, али док смо год живи, ми, сведоци тог времена, износићемо истину. А истина је да су и Срби гинули за Босну и Херцеговину, многи сјајни људи дали су своје животе за Босну и Херцеговину", каже Жељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ.

А реакција Кристијана Шмита вест је и у земљи из које долази. Немачки Шпигл пише да је новинарима одговорио недипломатским тоном. Критиковала га је и чланица ЕП из Немачке.

"Оно што цивилном друштву у БиХ треба од међународне заједнице су солидарност у борби против расистичке поделе у земљи и за демократску изборну реформу. Шта добија?", упитала је Делара Буркхарт, посланица у Европском парламенту.

А оно од чега је све почело, питање изборног закона, осетљиво је за све у БиХ. Избори су за месец и по, али још нема политичког договора о ономе што мучи Хрвате – избору представника. Очекивало се да ће то решити високи представник уз помоћ Бонских овлашћења, али је он тада наметнуо само техничке измене које се односе на функционерску кампању и говор мржње.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара