Читај ми!

Ђеврске у Книну – село туге кроз које се иде на обележавање “Олује”

Посебно тешко у овим данима је и Србима повратницима, у Книну и околини, где Хрватска сутра слави Дан победе.

Борислав Шарић, председник Вијећа српске националне мањине Шибенско-книнске жупаније каже да они у Ђеврскама затворе један кафић што има и буду код куће, мало ко иде на море тих дана, а нико не иде у Книн.

У село Ђеврске 5. август слично проводе сви преостали Срби. Њима је то дан туге, а уједно су на траси Хрватима који путују на славље у Книн.

Једини кафић у селу затворен је већ данас, што је у данима хрватског славља чинио и Вељко Мандић док је држао локал преко пута.

"Ја нисам радио искључиво због себе, јер је то најтужнији дан мени у Хрватској и то је дан сећања. И докле се други радују том дану, ја сам тужан и сви у мом селу су тужни", каже Вељко.

Имају за чим и да за тугују. Село удаљено двадесетак километара од мора некада је, кажу, било веома урбано. Са неколико кафића, продавница и школом у коју је ишло и до 350 ђака.

"Данас је то тужно, остало је мало становника и то све стари, млади дођу само лети овде, врло мало младих живи ту", додаје Вељко.

Један од разлога је посао. Тешко га налазе у институцијама локалне самоуправе, чак и Националном парку Крка који је на територији општина са српском већином.

"Конкретно у Шибенско-книнској жупанији у институцијама од 160 и нешто запослених, свега троје људи су Срби, односно славе православни Божић", наводи Шарић.

А ни тамо где се сутра слави акција која је довела до постојеће етничке структуре, рекло би се, нема много разлога за то. Потврђује и хрватски новинар, који је дан после "Олује" послат да ту покрене кнински радио.

"Што се тиче господарства, мислим да је стање јако лоше, и насељености самога Книна мислим да је у дефициту у односу на раздобље прије рата, тако да није сигурно добио превише", каже Еди Шковрљ, новинар из Хрватске.

Директна последица је, примећују Книњани, све мање људи на прослави "Олује".

"Пуно је мање људи, људи су сити свега. Економска ситуација, шта ће онај који је дошао из Бјеловара или одакле је дошао, њему треба више горива него и овде кад дође где ће се сместити", каже један од становника Книна.

Све је мање и становника Книна. За чак четвртину мање него пре десет година – и Срба и Хрвата.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво