Читај ми!

Михајловић: Прихваћена иницијатива о формирању регионалне радне групе за енергетску стабилност

Потредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је у Тирани да су министри из Северне Македоније и Албаније прихватили иницијативу Србије за формирање заједничке радне групе за сарадњу у енергетској кризи и на стратешким пројектима.

Министарка Михајловић је рекла да је за енергетску безбедност региона у условима кризе потребна солидарност, повезивање и заједнички рад на стратешким пројектима.

"Сви ми у региону смо под великим притиском да обезбедимо да свега буде довољно за зиму, али је важно да поред решавања актуелних проблема у снабдевању разговарамо и о стратешким пројектима и потенцијалним заједничким инвестицијама, које ће цео регион учинити енергетски стабилнијим. Наш предлог је био да формирамо једну заједничку радну групу Србије, Северне Македоније и Албаније која ће се бавити решавањем проблема ове зиме него и потенцијалном сарадњом и на великим стратешким пројектима и драго ми је да су остали министри овај предлог прихватили", рекла је Михајловићева.

Она је, говорећи на панелу о енергетској безбедности на састанку Групе за ублажавање кризе у оквиру иницијативе Отворени Балкан у Тирани, навела да нема ниједног разлога да не разговарамо, не само о повезивању тржишта него и о заједничком балансирању, које је потребно у свим државама региона.

Михајловић је, како је саопштено из њеног кабинета, истакла да је Албанија доста зависна од ОИЕ и оног тренутка кад постоји проблем са ОИЕ потребно је да има базну енергију, а то питање је важно и за Србију и за Северну Македонију.

"Очекујем да од следеће недеље почнемо да радимо у оквиру радне групе и да председницима, односно премијерима наших земаља представимо предлоге за заједничке инвестиције, било да је реч о соларним електранама, ветроелектранама, заједничком балансирању, повезивању тржишта, гасним интерконекцијама, или можда чак и подземним складиштима гаса", додала је министарка.

Михајловићева је нагласила да није довољно да само једна земља буде енергетски безбедна, већ је потребно да помажемо једни друге, да будемо солидарни јер нико не зна тачно каква ће бити ситуација на зиму.

"Србија је донела нове законе у области енергетике, већину подзаконских аката, при крају је израде стратешких докумената и има нови план инвестиција. У току је изградња гасне интерконекције са Бугарском која ће омогућити диверзификацију извора снабдевања и планирамо да се повежемо и са другим суседима, пре свих са Северном Македонијом и Румунијом. Такође смо заинтересовани за могућности боље сарадње и повезивања и с Албанијом, кад је реч о планираном ЛНГ терминалу, као и за боље повезивање у региону кад је реч о високонапонској мрежи. Све ове интерконекције омогућиће већу енергетску стабилност не само за Србију, већ и за регион", рекла је Михајловићева.

На панелу на којем су учествовали ресорни министри из Албаније, Србије и Северне Македоније разговарано је о тренутној ситуацији у енергетским сектора у све три земље и могућностима да кроз ближу сарадњу и коришћење компаративних предности сваке земље допринесу већој енергетској стабилности региона.