Читај ми!

Ђукановић: Абазовић рекао да се неће гласати о Темељном уговору

Све партије које су у део Владе су добиле уверавање да се на прошлој седници неће гласати о Темељном уговору са СПЦ, већ да ће се само отворити расправа, рекао је црногорски председник и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић.

Мило Ђукановић, у интервјуу за РТЦГ, каже да их је то "упућивало на закључак да је премијер прихватио сугестије".

На питање да ли то значи да их је премијер Дритан Абазовић преварио, Ђукановић истиче да је он на састанку рекао да ће бити отворена расправа и да се Влада неће изјашњавати о том акту.

Указао је и да је Влада напустила договор дајући приоритетност склапању уговора са СПЦ у односу на нешто што су споразумом дефинисани приоритети приликом формирања власти, а то је пре свега бављење пословима из европске агенде.

Коментаришући изјаву премијера да се поједини не плаше Темељног уговора већ Европола, Ђукановић је оценио да је реч о замени теза.

"Покушава се пустити магла, да би се под плаштом фингиране борбе против криминала и корупције покушале сакрити одређене слабости", поручио је Ђукановић.

Абазовић је такође рекао да без Темељног уговора не би могли да усвоје одлуке за које је потребна подршка 49 или 54 посланика. Ђукановић поручује да одговорна власт не сме да пристане на такве уцене.

"Неприхватљиво је да се једно питање, које се свакако треба ријешити али не у овом тренутку", истакао је Ђукановић.

Навео је да није адекватно био упознат са садржајем уговора.

"Десетак дана раније, у сусрету са премијером добио сам само нормативан дио, без преамбуле која садржи важан дио укупне политичке приче. Да сам био са комплетним текстом, сматрао бих потпуно неадекватним да се о тим питањима поведе спорадична прича", нагласио је Ђукановић.

"Створити услове да добијемо одговорну политичку Владу"

Ђукановић је подсетио да је Председништво ДПС-а одлучило да та странка ускрати подршку Влади премијера Дритана Абазовића и најавио да ће у Скупштини Црне Горе наставити комуникацију са свим парламентарним партијама.

"Да ли независно од односа према Влади можемо да градимо двотрећински или тропетински консензус у парламенту, јер сада је парламент мјесто одлучивања за питања од витално важних питања за даљи напредак Црне Горе, то је прва тема о којој ћемо разговарати. Друга тема је упознавање са разлозима који су нас довели до оваквог односа према Влади и тражење партнера кроз коју процедуру је реалније да и формално делегитимишемо ову Владу и створимо услове да Црна Гора у најбољем року добије политичку Владу која ће одговорно управљати Црном Гором у наредном периоду", рекао је Ђукановић.

Циљ је, како је истакао, да се добије Влада која ће штитити националне интересе Црне Горе.

"Можда ова Влада може да добије повјерење неког другог. Ако добије нема никаквог проблема. То је све легитимно. Ако не добије, ми разговарамо са свим парламентарним партијама и са ДФ-ом, Демократама, овима са којима смо до сада били у Владином аранжману", поручио је Ђукановић.

"Свештеничка мрежа СПЦ да се темељно реконструише"

Поручио је да нема сумње да ће СПЦ бити инволвирана у политички живот и подсетио да је Европски парламент ове године усвојио резолуцију у којој спомиње СПЦ као промотер Русије у региону.

Поздравио је одлуку Синода СПЦ који је забранио епископима уплитање у дневну политику, али да "свештеници и даље куну људе у породицама".

"Такви људи долазе код мене. Куну их ако имају такав или овакав политички став. Биће потребно мало више од једног прогласа. Биће потребно да се темељно реконструише свештеничка мрежа СПЦ, јер знамо да је претходно вријеме донијело једну веома лошу праксу, довело је до тога да су свештеници СПЦ лица која су претходно учествовала у разним ратним походима широм Југославије који су подржаваоци или чак и актери почињених злочина и који мисле да их свештеничка одора штити", навео је Ђукановић.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара