Читај ми!

Грчке власти наложиле евакуацију због великог пожара

Велики шумски пожар измакао је контроли северно од Атине, због чега су грчке власти наложиле евакуацију оближњег приобалног града као меру предострожности.

Јак ветар распиривао је ватру коју су подстакле високе температуре у области Шиматарија, на око 50 километара од Атине, главног града Грчке.

Власти су позвале становнике да напусте град Дилеси и зауставиле локалну возну линију, јер се више од 100 ватрогасаца, уз подршку четири авиона и два хеликоптера, борило са пожаром.

Спасилачке екипе покушавале су и да угасе пожар у области Ахаје, на јужном полуострву Пелопонез, где су евакуисана четири села.

У недељу увече, локалне власти позвале су становнике угрожених општина да се одмах евакуишу у Аграпидохори, пренео је Катимерини.

Заменик гувернера Илије Василис Јанопулос рекао је да се ватра шири ка општинама Котрона и Карајаника, које су већ евакуисане, док се ватрогасна бригада бори са пожаром, како ватра не би стигла до села Лата у планини.

Према његовим речима, "Лата је врло незгодно место јер има густу вегетацију" и ватрогасци су већ у тој области.

Јанопулос је рекао да је ватрогасна јединица успела да заустави пожар који је ишао ка селу Валми, а ватра је стигла на 150 метара од кућа.

Прошле године, шумски пожари опустошили су око 300.000 хектара шума, а Грчка је претрпела најгори топлотни талас у последњих 30 година.