Читај ми!

Санкције САД против председника ФБиХ и министра здравља РС

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције председнику Федерације БиХ Маринку Чавари и министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Алену Шеранићу, објавило је америчко Министарство финансија на свом сајту.

Истиче се да су Чавара и Шеранић угрозили стабилност региона поткопавањем Дејтонског мировног споразума и демократских процеса или институција и да им се због тога замрзава сва потенцијална имовина у САД.

Подсекретар министарства за тероризам и финансијске обавештајне послове Брајaн Е. Нелсон навео је да су Маринко Чавара и Ален Шеранић "настојaли да следеде етнонационалистичке и политичке агенде на штету демократских институција и грађана Босне и Херцеговине".

Као разлог са санкционисање Чаваре, указује се да је председник Федерације БиХ од 2019. године одбија да именује судије у Уставни суд са листе кандидата Високог судског и тужилачког савета БиХ.

Тврди се да је Чавара одговоран да је "директно или посредно опструирао или угрозио спровођење споразуме о регионалној безбедности, миру, сарадњи или међусобном признавању, или оквира или одговорности механизама у вези са Западним Балканом".

Терети се и за ангажовање у акцијама или политикама које подривају демократске процесе или институције на Западном Балкану.

За Алена Шеранића наводи се да је "подстицао сецесионистичке напоре РС у вези са Предлогом закона о лековима Српске", који је његово министарство доставило параламенту мањег ентитета БиХ на разматрање.

Према наводима америчког министарства, тај закон би успоставио нову агенцију за лекове искључиво у РС и тиме нарушио надлежност Агенције за лекове и медицинска средства на државном нивоу.

Као и Чавара, Шеранић је означен као ометајући чинилац у вези са применом регионалних и домаћих споразума као и да је радио на подривању процеса на Западном Балкану.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи