Читај ми!

Патријарх Кирил поздравио поновно уједињење Македонске православне цркве са СПЦ

Свети синод Руске православне цркве (РПЦ) поздравио је повратак Македонске православне цркве-Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) у јединство са Српском православном црквом (СПЦ).

"Одлучили смо да захвалимо Господу што је прекинуо дугогодишњу раздвојеност и вратио Македонску православну цркву - Охридску архиепископију у евхаристијско и канонско општење са Српском православном црквом", пише у саопштењу објављеном на сајту Московске патријаршије објављеном након заседања Синода.

Патријарх московски и целе Русије Кирил поздравио је на почетку заседања Светог синода поновно уједињење Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) са Српском православном црквом (СПЦ), оцењујући то као "важан историјски догађај".

"Обавестићу вас о једном овако добром и значајном историјском догађају - обнављању општења између Српске патријаршије и Охридске архиепископије", рекао је патријарх Кирил.

Патријарх је напоменуо да је то била дуга подела, која је "коначно зацељена".

Патријарх српски Порфирије објавио је у уторак на заједничкој литургији у Саборном храму у Скопљу на празник Светог Ћирила и Методија да је Свети Сабор Српске православне цркве донео одлуку да одобри, благослови и призна аутокефалност МПЦ-ОА.

Додао је да ће све помесне цркве бити обавештене и позване да и оне прихвате статус аутокефатлност МПЦ-ОА.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво