Читај ми!

Подгорица: Крађа историје на сајту амбасаде Србије; Београд: Историју оставити историчарима

Министарство спољних послова Црне Горе оштро је осудило, како наводе, крађу историје на сајту амбасаде Србије у Подгорици. На оптужбе је реаговало Министарство спољних послова Србије, које наводи да Црну Гору поштује као суседа и као суверену и независну земљу, не спорећи право на њену државност.

Црногорско министарство спољних послова оштро је осудило, како наводе, крађу историје на сајту амбасаде Србије у Подгорици.

Из Министарства су реаговали јер је у делу "Историја Србије" на сајту наведено да су Дукља и Зета племенске области средњовековне Србије.

У циљу развоја добросуседских односа траже да се, како пишу, нетачне, идеолошке интерпретације уклоне са интернет странице амбасаде Србије у Црној Гори.

Они су навели да још једном позивају политички врх Србије да будућности ради прихвате прошлост и садашњост таквима какве јесу, а не да их тумаче онако како то одговара појединим идеолошким и псеудонаучним обрасцима партија на власти.

"Такође, будућности ради, позивамо их да коначно прихвате утемељену историјску чињеницу о вишевјековној независности црногорске државе која се као самостални правни ентитет развијала упоредо са свим осталим европским државама", саопштило је Министарство.

МСП Србије: Историјске расправе оставити историчарима

Са друге стране, Министарство спољних послова Србије, у изјави за РТС, наводи да Црну Гору поштује као суседа и као суверену и независну земљу, не спорећи право на њену државност.

Немају, кажу, шта да коментаришу нити желе да воде историјске расправе, али примећују да некима смета што на тим просторима и даље живе људи који се осећају Србима.

У одговору Министарства напомиње се да историјске расправе треба оставити историчарима, а да политичари и дипломате треба да воде бригу о будућности грађана Србије и Црне Горе, без обзира на њихову националну, верску или било коју другу припадност.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво