Читај ми!

Сећање на страдале припаднике ЈНА у "Тузланској колони", 30 година без пресуде за злочин

У Тузли и Бијељини je обележено 30 година од страдања припадника ЈНА у "Тузланској колони". У нападу муслиманских снага из заседе убијена су 54 војника, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали су злостављани и мучени. За тај злочин до данас нико није одговарао.

Породице страдалих, преживели учесници "Тузланске колоне" и делегације из Републике Српске одали су помен страдалим припадницима ЈНА на Брчанској малти у Тузли и у Бијељини.

"У Тузли су на данашњи дан прије 30 година погажени међународно право и сви обичаји ратовања, а јавност треба да зна да за тај злочин нико није одговарао", изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, који је одао почаст на месту страдања војника ЈНА у "Тузланској колони".

Подсетио је да је у Скопљу, између врха тадашње ЈНА и представника муслиманског народа Алије Изетбеговића, постигнут споразум о мирном повлачењу јединица ЈНА са простора БиХ, закључно са 19. мајем, али да се у Тузли поновио сценарио из Добровољачке улице у Сарајеву.

Нагласио је да су тада убијена 54 војника, рањено 78, а 44 су заробљена и мучена.

Рекао је да су Срби данас дошли у Тузлу да одају помен жртвама и подсете јавност на злочин за који нико није одговарао. 

Три аутобуса је до Бањ Брда, до ентитетске границе пратила полиција Републике Српске, а одатле до Тузле припадници МУП-а Тузланског кантона. 

Након мирне шетње и верског помена на Брчанској малти, учесници су се вратили у Бијељину, где је на градском гробљу Пучиле служен парастос, положени венци и цвеће.

Послата је јасна порука - "то је био злочин над војницима који нису могли да се бране и то никада не смије да се заборави". 

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, 15. маја 1992. године, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из заседе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старешина, 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и "Зелених беретки".

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво